Cigarety s odpudivými obrázky u nás v trafikách až od Mikuláše

23.06.2016 14:32

Nekonečný příběh schvalování takzvaného protikuřáckého zákona byl velmi často zpestřován „zoufalým“ voláním úředníků z ministerstev směrem na poslance, že zákon musí být v Parlamentu schválen co nejdříve, jinak nám hrozí sankce z Bruselu. Nebyla to přitom pravda. Neinformovaní úředníci pak asi sami zapomněli na své povinnosti a neschválili včas Unií opravdu požadovanou normu na označení krabiček cigaret odpudivými obrázky. To mělo být schváleno do 20. května, prezident toto nařízení ale podepsal až na konci května v rámci zákona o potravinách. Zpoždění je ale prý malé, takže nám žádné sankce nehrozí. Drastické obrázky na krabičkách přitom musí být podle rozhodnutí Evropské unie na celém jejím území právě již od 20. května.

Cigarety s  odpudivými obrázky u nás v trafikách až od Mikuláše
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

S cigaretami v současné podobě se v obchodech budeme setkávat až do 7. prosince, kdy se budou doprodávat ty původní, od 7. září budou distributoři cigaret povinni na trh dávat jen cigarety s odpudivými obrázky. Zavedení normy v Evropské unii požadovali evropští zákonodárci.

Podle výrobců cigaret nové předpisy útočí na svobodu výběru tabákových výrobků dospělých spotřebitelů, omezí prezentaci obchodních značek tabákových výrobků. Většinu plochy obalů všech cigaret a tabáku bude nyní pokrývat zdravotní varování, výrazně tak bude omezen prostor určený informacím pro zákazníky a designu jednotlivých značek.

Obrazová varování jsou připravená ve 42 variantách ve třech souborech, každý z nich by se měl užívat rok. Varování budou muset zabírat minimálně 65 procent obalu. Budou muset být i na elektronických cigaretách. Legislativa také zakazuje prodávat malá balení pod 20 cigaret a tabák pod 30 gramů. Do roku 2020 budou zakázané mentolové cigarety.

Ceny cigaret by se podle českých výrobců neměly kvůli změně zvýšit. Vládní novela ale počítá s tím, že změna bude znamenat pro výrobce jednorázové náklady 200 až 300 milionů korun. Zavedení důraznějšího varování před škodlivostí kouření by mělo podle obhájců novely snížit počet kuřáků v Česku o dvě až tři procenta, kritici jsou k tomu skeptičtí. Spotřeba cigaret v Česku v uplynulých letech podle ČSÚ postupně klesala, předloni to bylo 1950 cigaret na obyvatele.

Novela zavedla i zákaz označování potravin logy, vlajkou, mapou či nápisy odkazujícími na Českou republiku, pokud nebude potravina vyrobena v Česku a z českých surovin. U potravin, které se skládají z více složek, bude muset být obsah českých částí minimálně 75procentní. Novela má také sjednotit způsob informování o původu nebalených potravin u ovoce, zeleniny, hovězího, vepřového a drůbežího masa.

Novela má také zakázat vysílání reklamy týkající se potravinových doplňků na podporu sexuální výkonnosti v době mezi 06:00 a 22:00. Zatím toto omezení platí pro reklamu na erotické služby a výrobky.

Velcí obchodníci budou muset předávat nevyužité potraviny do potravinových bank. Kritikům vadilo, že je nebudou moci dodat přímo například do dětských domovů nebo zoologických zahrad. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) změnu hájil s tím, že ročně je v Česku vyhozeno až 80 kilogramů potravin na občana. Za kvalitu přerozdělovaných potravin bude podle ministra odpovídat jejich konečný distributor. Má dostávat potraviny s deformovaným obalem nebo nezkažené jídlo s prošlou dobou trvanlivosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…