Cikrt v rádiu ukazoval na Špidlu: Ten může za 300 milionů vyplacených Diag Human

29.07.2014 18:24

Bývalý mluvčí ministra zdravotnictví a autor knihy Tomáš Cikrt přišel do pořadu Dvacet minut Radiožurnálu porozprávět o osmnáct let trvajícím sporu mezi státem a firmou Diag Human, o němž dokonce napsal knihu. Ukázal rovněž na viníky, kteří podle něj stojí za vypuknutím sporu, a identifikoval i ty, kterým se v roce 2002 „hodilo“ vyplacení tři sta milionů korun firmě Diag Human.

Cikrt v rádiu ukazoval na Špidlu: Ten může za 300 milionů vyplacených Diag Human
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tomáš Cikrt

Podle posledního nálezu rozhodčího soudu nemusí Česká republika vyplatit firmě Diag Human požadované peníze. Ministr zdravotnictví Němeček uvedl, že pro Českou republiku tak celá kauza končí. Za pravdu mu dal i Tomáš Cikrt. Ten zároveň v pořadu uvedl, že Česká republika nemusela Diagu platit ani v roce 2002. Tehdy jí vyplatila tři sta dvacet sedm milionů korun.

Diag Human svoji prohru nicméně nepřiznal a hodlá se soudit dál. „Je to jejich logika. Diag Human nikdy neuzná, že spor skončil a ona prohrála. Naproti tomu si nyní může dát Česká republika kafíčko a nohy nahoru,“ myslí si bývalý mluvčí ministra zdravotnictví.

Špidla může za tři sta milionů, Kalousek na tom měl zřejmě také zájem

Cikrt se ve vysílání pustil i do odhalování viníků, kteří v kauze udělali botu. „Takovým případem je ministr zdravotnictví Stráský, který s firmou uzavřel v roce 1996 arbitráž,“ míní. Další dva ministři pak celou věc hnali k soudu. A podle Cikrta udělali dobře. „Pak se však kormidla ujal Vladimír Špidla a ten kurz otočil. Ten může za těch tři sta milionů,“ ukázal na bývalého předsedu ČSSD s tím, že si myslí, že Špidla udělal politickou chybu.  

Zájem na vyplacení peněz firmě prý měli i lidovci. Konkrétně jejich tehdejší předseda Miroslav Kalousek, kterého s šéfem firmy Šťávou pojí mnohaleté přátelství. Cikrt nicméně poukázal na to, že když byl Kalousek ministrem financí, v rozhodujících chvílích držel s vládou. „Je to chytrý pán. Dokáže rozlišit, kam až může zajít,“ okomentoval jeho počínání.

Chybou podle něj bylo i to, že stát souhlasil s arbitráží. Místo toho měl prý stát jít k soudu, kde by firma neměla šanci. „Je to poučení. Stát nesmí nikdy jít do arbitráže takového druhu,“ uzavřel Cikrt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…