Cíl: Rusko. Zeman odletěl za Putinem

20.11.2017 15:43

Na pětidenní státní návštěvu Ruska dnes z Prahy odletěl prezident Miloš Zeman. Na jedné z jeho posledních zahraničních cest před lednovými prezidentskými volbami ho doprovází početná skupina českých podnikatelů, kteří budou na seminářích v Moskvě a uralském Jekatěrinburgu diskutovat o rozšíření kontaktů s ruskými firmami. Podepsány mají být kontrakty za víc než 20 miliard korun. Politickým vyvrcholením Zemanovy návštěvy bude úterní schůzka s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Soči.

Cíl: Rusko. Zeman odletěl za Putinem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

S prezidentem do Ruska odcestoval ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, členy delegace jsou také kancléř Vratislav Mynář, ředitel zahraničního odboru Rudolf Jindrák i šéf hradních poradců Martin Nejedlý, jehož dřívější kontakty s ruským podnikatelským prostředím kritizují prezidentovi odpůrci. Zemana na cestě doprovází manželka Ivana.

Program státní návštěvy je bohatý, Zemana kromě rozhovorů s Putinem a premiérem Dmitrijem Medveděvem a podnikatelských seminářů čeká otevření výstavy pokladů Pražského hradu v moskevském Státním historickém muzeu, pietní ceremoniál u památníku československých legionářů v Jekatěrinburgu, prohlídka uralského závodu na kompletaci českých letadel, převzetí čestného doktorátu nebo udělení státních vyznamenání veteránům druhé světové války. V plánu cesty je rovněž schůzka s bývalým sovětským prezidentem Michailem Gorbačovem. Zpět do Prahy se česká delegace vrátí v pátek.

V nedávném rozhovoru pro ruskou agenturu TASS Zeman za důležité téma své besedy s Putinem označil dvoustranné hospodářské vztahy, mimo jiné otázku povinné lokalizace výroby českých společností v Rusku. Rezervy prezident vidí i v možnosti českých investic do ruské ekonomiky. Ze zahraničních témat bude zřejmě předmětem rozhovoru mezinárodní spolupráce v boji s terorismem a spirála sankcí, jimiž jsou zatíženy hospodářské kontakty Západu s Ruskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…