Cíl pro rok 2020 je přesun 300 duševně nemocných do komunity

18.01.2020 18:40

Cíl Národního akčního plánu duševního zdraví je v roce 2020 přesun 300 nemocných z léčeben do komunity. Postupovat tak bude reforma psychiatrické péče, která počítá s úbytkem lůžek v psychiatrických nemocnicích a vznikem dalších center duševního zdraví. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí projedná vláda, uvedla ČTK.

Cíl pro rok 2020 je přesun 300 duševně nemocných do komunity
Foto: Jakub Vosáhlo
Popisek: Psychiatrická klinika v Bohnicích

Podle průzkumu trpí nějakým duševním onemocněním každý pátý Čech. Celospolečenské náklady se odhadují na více než 100 miliard korun ročně, duševní nemoci patří k nejčastějším důvodům přiznání invalidního důchodu.

Na tento strategický dokument pro roky 2020 až 2030 je navázáno i financování projektů z evropských fondů. Rozdělí se podle něj zhruba miliarda korun. ČR se v něm zavazuje přesunout z nemocnic do komunity dlouhodobé pacienty s převahou sociálních potřeb, kterých je zhruba 30 procent. V roce 2017 bylo podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky zhruba 38.000 hospitalizací v psychiatrických nemocnicích, někteří pacienti se vraceli opakovaně. Pro dospělé bylo asi 8900 lůžek.

Péči i po přesunu pacientů z nemocnic zajišťují takzvaná centra duševního zdraví. Jde o týmy složené z lékaře psychiatra, psychologa, sociálního pracovníka a zdravotní sestry, které mohou o pacienta pečovat v ambulanci nebo u něj doma. Center už funguje 17, provoz je zatím hrazený většinou z evropských fondů. Do konce letošního roku jich má podle plánu být 30.

Hlavním cílem plánu je zajistit udržitelné financování z veřejného zdravotního pojištění a nastavit ho i pro zdravotní i sociální část týmů a péči pro děti, lidi s demencí, se závislostí a pro pacienty v ochranném léčení.

Peníze budou třeba také na transformaci psychiatrických nemocnic, ve kterých budou postupně ubývat lůžka a zařízení se mají stát přívětivějšími pro pacienty. Podle dřívějších vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se budou například snižovat počty nemocných na jednom pokoji a vznikat dalších sociální zařízení.

Potřebná je podle plánu také změna legislativy, která prozatím s centry duševního zdraví nepočítá. Upravit by se měla i pravidla pro používání omezujících prostředků a režimových opatření v psychiatrických nemocnicích. Ta kritizovala Světová zdravotnická organizace, která do Česka poslala i své školitele, i pacienti.

Plán zmiňuje také rozvoj pacientských organizací a vzdělávání pacientů v oblasti práv a možností sociální podpory. Vytvořit by se měla také metodika pro výzkum a hodnocení služeb v oblasti duševního zdraví. Zaměřit se je podle dokumentu třeba i na zdravé lidi. „Národní akční plán duševního zdraví zakotvuje efektivní podporu duševního zdraví obecné populace, čímž doplňuje významný aspekt prevence a časné intervence,“ uvádí dokument.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…