Čím dál méně lidem by vadila diktatura. Už to potvrzují i čísla

10.03.2014 19:39

Většina Čechů podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) odmítá nedemokratické alternativy stávajícího tuzemského politického systému. Návrat komunistického režimu, vládu silného vůdce ani vůdčí pozici armády si nepřejí. Přesto se počet příznivců autoritářských režimů mírně zvýšil. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které má ČTK k dispozici.

Čím dál méně lidem by vadila diktatura. Už to potvrzují i čísla
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Miroslav Štěpán, bývalý člen ÚV KSČ

S komunistickým režimem nebo systémem se silným vůdcem, který by nahradil vládu a Parlament, spíše nebo rozhodně nesouhlasí shodně přibližně tři čtvrtiny občanů. Naopak nastolení těchto pořádků by přivítalo 18 procent dotázaných. Ještě negativnější postoj respondenti zastávali vůči vojenské diktatuře. Pro tu se vyslovila jen tři procenta z nich, naopak proti bylo 94 procent.

Zvýšil se počet příznivců autoritářského režimu

Ve srovnání s obdobnými průzkumy v letech 2004 a 2009 je možné pozorovat mírný posun ve prospěch souhlasu s návratem ke komunismu. Zvýšilo se zastoupení příznivců režimu jednoho vůdce. Před deseti lety to bylo 12 procent, před pěti lety 15 procent a nyní takové politické zřízení podporuje 18 procent občanů.

Celý průzkum ZDE

Češi ale nepovažují za pravděpodobné, že by byl v nejbližších pěti letech stávající politický systém nahrazen nějakou z nedemokratických alternativ. Vyslovilo se tak kolem 90 procent dotázaných. „Obnovení komunistického režimu považuje za velmi pravděpodobné nebo alespoň možné zhruba sedmina dotázaných (14 procent), nahrazení Parlamentu a vlády silným vůdcem desetina (11 procent) a vládu armády pouhá čtyři procenta," dodalo CVVM.

Lidé s nízkou životní úrovní si přejí návrat komunismu

Příznivci návratu komunismu patří k lidem se špatnou životní úrovní (30 procent z nich souhlasí s návratem starých pořádků). Dále se jedná o osoby starší 60 let (35 procent pro návrat minulého režimu) a levicově orientované voliče.

Průzkumu, který probíhal od 3. do 10. února letošního roku, se zúčastnilo 1081 obyvatel ČR starších 15 let.

reklama

autor: vfe, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…