Čím větší zadnice, tím hůř. Erik Best nabízí originální vhled do světové ekonomiky

01.04.2016 14:57

Americký novinář Erik Best se zamýšlel nad tím, jak snadno poznat ekonomiku, která je v problémech, nebo se k nim blíží. Prý to nemusí být až tak složité. Stačí se podívat, které národy jsou nejtlustší. Originální rovince praví: Čím větší zadnice, tím větší problémy. A co z toho plyne pro Česko?

Čím větší zadnice, tím hůř. Erik Best nabízí originální vhled do světové ekonomiky
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

„Pokud chcete vědět, nakolik je země finančně přetížená, stačí se obvykle podívat na opasky jejích obyvatel. Říkejme tomu třeba Big Ass Index (s narážkou na Big Mac Index). Čím větší zadnice, tím vyšší riziko ekonomických potíží,“ napsal Erik Best už v roce 2009 v angličtině. V souvislosti s návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze se k tématu vrátil i v češtině.

Z hlediska obezity je na tom nejhůře Saúdská Arábie s 34,7 procenty obézních lidí. V závěsu jsou podle Besta Spojené státy s 33,7 procenty. K problémům se blíží Nový Zéland s 29,2 procenty a Austrálie, která má v populaci jen o šest desetin obézních lidí méně. Ani Česko není národem střízlíků. Obézní lidé tvoří 28,6 procenta naší společnosti. A kde je Čína? V roce 2009 žilo v Číně jen 6,9 procenta obézních občanů. Zdá se tedy, že se čínských investic bát nemusíme. Otázka je, jak rychle Číňané ztloustnou.

Poněkud odlišná čísla nabídl v oce 2013 server Novinky.cz. Server se odkazuje na statistiky OSN a podle nich byli v uvedeném roce nejobéznější Mexičané s 32,8 procenty populace. Druhé skončily Spojené státy s 31,8 procenty obézních lidí. A pozor, třetí skončila Sýrie s 31,6 procenty občanů. To vše ve chvíli, kdy v zemi už dva roky zuřila občanská válka. Čtvrtou příčku obsadily Venezuela s Libyí. Česká republika skončila podle OSN devátá s 28,7 procenty obézních občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…