Čína: Bude válka?

03.09.2015 12:32

Server Echo24.cz spekuluje nad současnými problémy Číny. Máme se bát válečného konfliktu? ptá se. Ekonomickým rubrikám světových médií totiž podle serveru dominují zprávy o čínských akciích, kde podle varování bude ještě hůř. „Druhou největší ekonomiku světa čekají další problémy,“ píše server a poukazuje naopak na zprávy v kulturních rubrikách, kde se informuje o románu Ghost Fleet. Ten pro změnu popisuje třetí světovou válku mezi USA a Čínou.

Čína: Bude válka?
Foto: roklen24.cz
Popisek: Čínské jüany neboli renminbi - ilustrační foto

„Sebevědomá Čína (ve spojenectví s Ruskem) přinutí USA ke konfrontaci, ve které nejde o nic menšího než o nadvládu nad Pacifikem. Válčí se tradičně na zemi, ve vzduchu a na moři, boje ovšem probíhají i v dalších dvou dimenzích, a to v kosmu a počítačové síti. Do války tak jdou nejen tanky, stíhačky a lodě, ale také vesmírné zbraně a hackeři. Technologický pokrok, jehož Čína dosáhla, představuje nebezpečnou výzvu pro Západ, jenž tak musí zmobilizovat všechny síly, aby (jak lze očekávat) ambice Pekingu nakonec zkrotil,“ popisuje server knihu. Protiváhou této knihy je bezesporu současná situace v Číně, kdy experti varují dokonce před kolapsem.

„Exploze přehřáté akciové ‚bubliny‘ je totiž možná jenom začátek. Další na řadě by mohla být podobná ‚bublina‘ realitního trhu, propojeného s bankovním sektorem a obrovským objemem špatných úvěrů a neúspěšných investic. Čínské provincie vytvořily gigantické dluhy a Čína už pozbyla i naprostou většinu svých finančních rezerv. Rostou pochybnosti o oficiálních údajích o HDP,“ píše Echo24.cz.

Původní text ZDE.

Podle něj, pokud by se čínská ekonomika skutečně zhroutila, nastal by politický i sociální konec, navíc by zcela jistě skončila i vláda Komunistické strany Číny. A to by prý rozhodně nebylo dobré – lidé by se mohli stát pomstychtivou masou.

„Naneštěstí platí, že země, resp. režimy, které se ocitnou v zoufalé situaci, mají bohužel takový hloupý zvyk sahat po zbraních. Rozhodnutí zahájit válku nemusí být vůbec tak iracionální, jak se často tvrdí. Válka může být prostředek pro opětovné získání podpory obyvatelstva i nástroj, pomocí něhož se dá (přinejmenším dočasně a zdánlivě) obnovit kondice ekonomiky,“ připomíná server a poukazuje na Německo v roce 1938.

Podle Echo24.cz bude pravděpodobnost ozbrojeného konfliktu s účastí „Říše Středu“ vzrůstat v momentě, jestliže budou pokračovat ekonomické problémy Číny. „Pro západní země z toho každopádně vyplývá jasný závěr. Nárokům Číny se nesmí ustupovat, jakékoli snahy o revize mezinárodního uspořádání musí být korektně, ale tvrdě odmítnuty. Na místě by bylo také podpořit spojence v oblasti, mj. Japonsko, Tchaj-wan, Austrálii či Filipíny. Podobně jako v případě jednání s Ruskem platí, že jakékoli ústupky by byly chápány jen coby důkaz slabosti,“ uzavírá server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…