Čína: Schwarzenberg je pobouřen. A bloger píše, že jsme se počurali

04.04.2016 12:47

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na svém blogu serveru Aktuálně.cz vyjádřil varování před změnou postojů vůči spojencům. A to v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku. K této návštěvě se na stejné platformě vyjádřil i člen občanské iniciativy ProAlt Vít Klíma.

Čína: Schwarzenberg je pobouřen. A bloger píše, že jsme se počurali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

„Velmi mě pobuřuje způsob, jakým s Číňany jednáme,“ uvedl Schwarzenberg. „Doufám, že ty veliké částky, o kterých se během této návštěvy mluvilo – míním teď čínské investice u nás – nebudou pouze nákupy našich podniků, technologií a pivovarů, ale že se alespoň nějaká část těchto peněz v budoucnu ukážou jako opravdové investice,“ poznamenal exministr zahraničí. Zároveň podotkl, že také doufá, že ona inscenace, jíž jsme byli svědky v posledních dnech, neodradí tradiční investory.  

„Že nebudou do budoucna odrazeni tím, že jedna země je tak významně preferovaná, že jedné zemi se tak ponižujícím způsobem nadbíhá a podbízí. Pakliže by ale slova pana prezidenta pro čínskou televizi opravdu vedla ke změně postoje České republiky k našim partnerům v Evropské unii či spojencům v Severoatlantické alianci včetně Spojených států, byl by to velice nebezpečný vývoj, před kterým je třeba důrazně varovat a rozhodně se proti němu postavit,“ dodal. Sám podle svých slov není proti obchodu s Čínou, ale vadí mu způsob, jakým s ní jednáme. „Trochu národní hrdosti a sebevědomí demokratů v této zemi by nám neškodilo,“ řekl.

„Bylo by mi samozřejmě daleko milejší, kdybychom od nich méně dováželi a více vyváželi, ale jako opravdu strategickým partnerům bych dal přednost demokratickým zemím, se kterými sdílíme stejné zásady. Ty budou vždy spolehlivější. Poněkud střízlivější pohled na tohoto nového ‚strategického partnera‘ by nám všem prospěl,“ uzavřel. 

Původní text ZDE.

„Stačila jedna krátká návštěva čínského prezidenta v Praze, aby si Češi strachy načurali do kalhot v obavě, že se stanou čínskou kolonií. Stačila krátká návštěva čínského prezidenta, aby se znovu otevřela otázka, zda Češi patří na Východ, či na Západ,“ zahájil svůj komentář Klíma. Podle něj se Češi vždy přikloní na stranu toho, u koho mají aktuální prospěch.

„Nijak tento utilitarismus neodsuzuji, ale ani neadoruji, jen bych z toho nedělal zásadní otázku. Problém spočívá spíše v tom, jak naše neustálé ‚přeběhlictví‘ hodnotí okolní svět. Zda Čechy díky tomu bere, či nebere vážně,“ podotkl Klíma.

A zamýšlí se nad uvažováním Čechů. Když totiž čínský prezident před časem navštívil Velkou Británii, tak i přesto, že mu Angličané podkuřovali, jak mohli, nikoho z nich podle jeho slov nenapadlo, že se jejich země stane čínskou kolonií. „To samé platí i o USA, Francii, Německu a dalších západoevropských zemích. Z důvodů, které neznám, to o Češích neplatí,“ uvedl s tím, že on sám žádné obavy nemá.

„Možná je to dáno tím, že jsem měl čtyři roky čínského partnera, díky němuž jsem mohl alespoň laicky poznat Čínu a uvažování Číňanů. Možná je to dáno také tím, že se hlásím k tradicím sebevědomé, bohaté, renesanční Prahy jako jednoho z důležitých evropských center vědy, umění a obchodu. Obnovení tohoto postavení Prahy je v nejvlastnějším českém národním zájmu. Pověstná česká ‚předpodělanost‘ je cestou k naší nicotnosti,“ uzavřel s otázkou, zda je skutečně v oblasti lidských práv takový rozdíl mezi čínským a tureckým prezidentem, který je naším „spojencem“.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…