Čína a Rusko nebezpečně zatápí Američanům, ti mají strach. O co jde?

12.08.2015 11:02

Společné květnové cvičení čínských a ruských námořních sil ve Středozemním a Baltském moři dle redaktora Literárních novin Mirko Raduševiče vyvolalo ve Washingtonu silné znepokojení. Mohlo by totiž předznamenat měnící se pořádky v Tichomoří, kde Američané doposud dominovali.

Čína a Rusko nebezpečně zatápí Američanům, ti mají strach. O co jde?
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Raduševič připomíná, že desetidenní cvičení ruských a čínských námořních sil nazvané „Námořní spolupráce 2015“, byla oficiálními ruskými místy tlumočena jako „praktický krok k posílení přátelství a spolupráce mezi velkými námořními mocnostmi Ruskem a Čínou,“ jehož cílem je mimo jiné zabezpečení prostoru Tichého oceánu.

Ač Rusko tvrdí, že cvičení nebylo namířeno proti žádné straně, německá agentura DPA označila manévry v době ukrajinské krize za signál mocenského spojenectví Moskvy a Pekingu. Podobným způsobem dle Raduševiče uvažují i ve Washingtonu, kde prý mají strach z rostoucího vlivu Číny ve východní Asii.

„Washingtonu se zmenšují manévrovací schopnosti na Východě, v Jihočínském moři nebo přímo na Taiwanu, jak by mohl diplomaticky nebo vojensky ovlivnit události v případě konfliktu,“ cituje Raduševič analytika Petera Harrise z Coloradské státní univerzity. Harris tvrdí, že by se strategickým partnerstvím Číny a Ruska měli američtí státní experti vážně zabývat, neboť by USA mohly v důsledku spojenectví Ruska a Číny přijít o suverenitu v severovýchodní Asii a v celém regionu.

Od druhé světové války přitom USA dle Raduševiče v dané oblasti politicky a ekonomicky dominovaly. „Obvykle stačilo, aby za vlády Eisenhowera nebo Clintona byly vyslány na Taiwan zesílené americké jednotky. Reakcí bylo, že Peking zatáhl výbojné drápky a okamžitě změnil své chování,“ uvádí komentátor Literárních novin. „Rychle rostoucí velmoci Čína a Rusko nejsou sice stále ekvivalentem k USA, ale mnohem více již ohrožují americké prvenství a zpochybňují jej v určitých oblastech, a to zejména ve chvíli, kdy obě velmoci vystupují společně,“ přiznává i Peter Harris.

Celý komentář ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…