Čína má problém s americkým štítem v Jižní Koreji. Obává se, že...

26.07.2016 16:14

Protiraketový obranný štít, který Jižní Korea nechala USA umístit na svém území, nijak neohrožuje čínskou bezpečnost. Řekla to bezpečnostní poradkyně USA Susan Riceová během své úterní návštěvy v Číně. Informuje agentura Reuters.

Čína má problém s americkým štítem v Jižní Koreji. Obává se, že...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská raketa, ilustrační foto

USA spolu s Jižní Koreou oznámily, že chtějí na korejském území umístit protiraketový systém THAAD, což vyvolalo okamžité protesty Číny.

„Rozhodnutí je zatím posledním krokem v nátlaku na stále více izolovanou Severní Koreu, Čína se však obává, že radarový systém bude moci sledovat její vojenské schopnosti,“ uvádí Reuters. Svou nevoli s umístěním raketového systému vyjádřilo i Rusko.

„Jedná se pouze o obranné opatření. Není namířeno vůči nikomu jinému než Severní Koreji a hrozbě, kterou představuje, a jeho obranné zbraňové systémy nejsou ani navrženy, ani schopny ohrozit čínské bezpečnostní zájmy,“ uvedly americké úřady.

Jak Jižní Korea, tak i USA trvají na tom, že jde pouze o snahu předejít agresi ze strany Severní Koreje, která v posledních měsících otevřeně testovala svoje raketové systémy. Naposledy minulý týden, kdy vystřelila tři balistické rakety v údajném testu preventivního úderu proti Jižní Koreji.

Rakety měly dolet 500 až 600 km, tudíž by podle představitelů jihokorejské armády mohly zasáhnout jakýkoliv cíl na jejich území, pokud by to Severní Korea chtěla.

Ta se mimo jiné potýká se sankcemi ze strany Rady bezpečnosti OSN poté, co v lednu uspořádala již čtvrtý jaderný test a hned o měsíc později testovala svoje rakety dlouhého doletu.

Riceová dále uvedla, že je nutné, aby všechny země dodržovaly sankce OSN vůči Severní Koreji, a byla potěšena tím, že na nich i přes současné protesty ohledně raketového systému trvá i Čína.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…