Čína po brutálním rýpnutí od Donalda Trumpa: Pes, který štěká, nekouše. Ale připravíme se na nejhorší

08.12.2016 15:55

Nový americký prezident Donald Trump se ještě ani oficiálně neujal úřadu a už si proti sobě stihl popudit Čínu. Prostořeké výroky na adresu jedné z nejsilnějších ekonomik světa by se mu ale v budoucnu mohly vymstít.

Čína po brutálním rýpnutí od Donalda Trumpa: Pes,  který štěká, nekouše. Ale připravíme se na nejhorší
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

„Čína by měla výrazně zvýšit výdaje na zbrojení a rozšířit jaderný arzenál,“ objevilo se ve čtvrtečním úvodníku čínských Global Times. Ty sice dle AFP přímo nepatří mezi státem řízená média, ke Komunistické straně Číny ale mají blízko. Tamní představitelé médium v minulosti využívali k tlumočení svých stanovisek.

Apel na posílení vojenského potenciálu přichází pár dní poté, co se nový americký prezident Donald Trump kriticky vyjádřil na adresu Číny. „Ptala se nás Čína, jestli je to v pořádku, když devalvuje svoji měnu (a ztíží našim firmám konkurenceschopnost), zdaní výrazně naše zboží (USA jejich nedaní) anebo vybuduje masivní vojenský komplex uprostřed Jihočínského moře? Myslím, že ne!“ zveřejnil Trump na svém twitterovém účtu.

Do Číny se Trump ostře navážel již během kampaně. Vyhrožoval například zavedením čtyřicetipětiprocentního cla na dovoz čínského zboží. Čínu popudil naposledy v pátek, kdy si telefonoval s prezidentkou Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen. Čína, která považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií, se proti telefonátu ohradila. Čínské ministerstvo zahraničí důrazně vyzvalo Spojené státy, aby se drželo politiky jedné Číny, která je základem americko-čínských vztahů, jinak riskují narušení čínsko-amerických vztahů.

Podle Global Times by Čína právě s ohledem na tchajwanskou otázku i případné americké provokace v Jihočínském moři měla být dostatečně vojensky silná, aby si byla jistá, že všichni, kteří se odváží obhajovat nezávislost Tchaj-wanu, budou potrestáni.

Čínská vláda reagovala na Trumpova slova s „obdivuhodnou obezřetností“, další provokace od „nepředvídatelného“ politika by ale dle Global Times mohly ohrozit čínsko-americké vztahy. „Ačkoliv se Trumpovy výroky prozatím dají přirovnat k pořekadlu ‚pes, který štěká, nekouše‘, Čína se musí připravit na nejhorší,“ píše médium. „To, co se stalo během několika posledních týdnů, naznačuje, že čínsko-americké vztahy čelí takové nejistotě, jako nikdy předtím,“ obává se Global Times.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …