Čína podstatně omezila výdaje na obranu. Vyčkává, s čím přijde Donald Trump

04.03.2017 15:18

Čínská armáda dostane i letos přidáno. Ovšem podstatně méně, než byla dosud zvyklá. Zatímco v minulosti rostly výdaje na obranu až o 18 procent ročně, letos to bude jen o 7 procent. Podle některých čínských expertů je to příliš málo. Jednak kvůli tomu, že se čínská vláda musí vypořádat s bývalými vojáky toho času již na odpočinku, a jednak kvůli Donaldu Trumpovi.

Čína podstatně omezila výdaje na obranu. Vyčkává, s čím přijde Donald Trump
Foto: Archiv vydavatele
Popisek: Čína

V letošním roce Čína navýší své výdaje na obranu jen o 7 procent. Informuje o tom agentura Reuters s dovětkem, že jde o nejpomalejší růst od roku 2010. Někteří čínští představitelé nejsou z tohoto rozhodnutí právě nadšení, když vezmou v potaz, že novým prezidentem Spojených států se stal Donald Trump, který na jedné straně plánuje zvýšit výdaje na obranu až o 10 procent a současně s tím se netají tím, že Čínu považuje za největšího soka Spojených států.

Dlouhá léta Čína zvyšovala vojenský rozpočet až o 18 procent rok co rok. I díky tomu už dnes Čína vydává na obranu podstatě víc než Rusko, ale její výdaje dosahují jen asi čtvrtiny rozpočtu Pentagonu.

Celou zprávu v angličtině najdete zde  

Někteří čínští experti tvrdí, že avizovaných sedm procent rozhodně nebude stačit, protože Peking se musí vypořádat s protesty vojáků, kteří už ukončili kariéru. Doufali v podstatně vyšší výsluhy a proti jejich současné výši neváhají protestovat. Čínský prezident Si Ťin-pching navíc oznámil, že do konce roku 2017 plánuje v armádě snížit stavy.

Profesor mezinárodních vztahů Takashi Kawakami z japonské Takushoku University podotýká, že pokles výdajů na obranu Pekingu ukazuje čínskou opatrnost právě ve vztahu k americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. „Fakt, že Čína udržuje výdaje na obranu na této úrovni, dokazuje, že Čína vyčkává, s čím přijde Trump,“ říká profesor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …