Čína posílá ostrý vzkaz Obamovi: Nepleťte se do toho. Tento problém si vyřešíme sami!

10.04.2015 17:55

Podle komentáře publikovaného na webu čínské tiskové agentury Xinhua by měli američtí vojenští důstojníci přestat lživě poukazovat na údajnou čínskou hrozbu v oblasti Jihočínského moře. Eskalaci napětí mají prý na svědomí především Spojené státy, které chtějí posílit svůj vliv v regionu.

Čína posílá ostrý vzkaz Obamovi: Nepleťte se do toho. Tento problém si vyřešíme sami!
Foto: Jan Rychetský
Popisek: I tak vypadá život v dnešní Číně

„Ve svém projevu na námořní konferenci v Austrálii na konci uplynulého měsíce řekl velitel americké tichomořské flotily Harry Harris, jehož země není účastníkem územních sporů v Jihočínském moři, že Čína prostřednictvím rekultivace v oblasti vytváří velkou zeď z písku, což prý může vzbuzovat obavy z územních záměrů Číny. Velitel sedmé americké námořní flotily Robert Thomas zase doporučoval zemím ASEAN vytvořit kombinované námořní síly, které by dohlížely na bezpečnost v oblasti. Následně dokonce vyzval k prodloužení japonských leteckých hlídek nad Jihočínským mořem,“ píše se v komentáři.

Podle čínské agentury však do výše zmíněné oblasti nevnáší neklid a nestabilitu Čína, ale podobné poznámky amerických velitelů. „Čína má pro své územní pohledávky v Jihočínském moři bohaté historické a právní podklady a je odhodlána je řešit prostřednictvím jednání a konzultací se zeměmi, kterých se to bezprostředně týká. Americký outsider se však nemůže dočkat, aby se do sporů v Jihočínském moři co nejdříve zapojil. A to i přesto, že Washington přislíbil, že se nebude přiklánět ani na jednu stranu. Je přitom zřejmé, že Spojené státy tím sledují posílení své vojenské přítomnosti v asijsko-tichomořském regionu v souladu se svojí strategií,“ uvádí agentura.

Takové jednání je však podle čínské tiskové agentury kontraproduktivní pro všechny zainteresované strany a nemůže přispět k úspěšnému vyřešení napjaté situace. „Je však zřejmé, že i země, které jsou v územním sporu s Čínou, velmi dobře vidí skryté záměry Washingtonu a místo další eskalace napětí hledají mírová řešení. Ostatně země ASEAN a Čína již navrhly společnou iniciativu, prostřednictvím které by mohlo být dosaženo v Jihočínském moři míru a stability. Místo aby Spojené státy záměrně vyostřovaly situaci, měly by činit kroky vedoucí ke stabilitě regionu,“ konstatuje v závěru čínská agentura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…