Čína přišla s vlastní teorií o koronaviru: Proč mají USA po světě tolik laboratoří?

20.02.2021 11:08

Členové týmu Světové zdravotnické organizace (WHO) se v čínském Wu-chanu zajímali o to, kde se vzal koronavirus, jenž dnes svírá většinu světa. Nemoc covid-19 se do světa rozšířila právě z jedenáctimilionového Wu-chanu. Čína však WHO vyzývá, aby věnovala stejnou pozornost také Spojeným státům. Nejlidnatější komunistická země světa šíří do světa úvahy, že virus má původ v USA.

Čína přišla s vlastní teorií o koronaviru: Proč mají USA po světě tolik laboratoří?
Foto: Pixabay
Popisek: Čína

„Doufáme, že USA budou jednat po čínském vzoru a v otázce sledování původu viru budou jednat pozitivním, vědecky podloženým, kooperativním způsobem a pozvou na své území odborníky WHO,“ uvedl po návštěvě týmu ve Wu-chanu mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wenbin.

Hlavní epidemiolog čínského Centra pro kontrolu nemocí Zeng Guang konstatoval, že vyšetřovatelé WHO by teď měli svou pozornost upřít právě na Spojené státy.

CNN k tomu dodala, že čínští představitelé se již celé měsíce snaží odvrátit pozornost od Číny a od možnosti, že epidemie se mohla do celého světa rozšířit právě proto, že čínské úřady selhaly jak v řešení epidemie koronaviru v celé zemi, tak ve varování zbytku světa, že se virus může rozšířit ještě dál.

Ohledně jedné z teorií, že virus mohl uniknout z jedné z laboratoří ve Wu-chanu, Čína naznačuje, že virus mohl ve skutečnosti uniknout z některé z amerických laboratoří. Tým WHO však teorii o úniku z čínské laboratoře už smetl ze stolu.

„Naše zjištění naznačují, že hypotéza o úniku viru z laboratoře je velmi nepravděpodobná a nestačí k vysvětlení, jak se mohl virus rozšířit v lidské populaci. Nejde tedy o hypotézu, se kterou budeme pravděpodobně pracovat při našem dalším postupu,“ uvedl Peter Ben Embarek, člen týmu, na tiskové konferenci předtím, než odborníci WHO opustili Čínu.

Zeng Guang prohlásil, že virus mohl uniknout z americké laboratoře na základně Fort Detrick v Marylandu.

„USA mají biologické laboratoře po celém světě. Proč mají USA tolik laboratoří? Za jakým účelem? USA v mnoha věcech vyžadují, aby ostatní byli otevření a transparentní. Nakonec se ukázalo, že samotné USA jsou často nejméně průhledné,“ doplnil pro web se sídlem v Šanghaji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…