Čína se bojí Trumpa. A mohutně zbrojí, hlásí diplomat z Pekingu

26.02.2017 16:06

Ekonomická síla Číny roste a roste už tak dlouho a tak mocně, že se to začíná projevovat už i ve vojenské oblasti. Čínská armádní plavidla jsou mnohem aktivnější než dřív a vídáme je v místech, kde to bylo ještě před několika lety velmi nepravděpodobné, píše agentura Reuters. Říše středu prý plánuje další posilování svého námořnictva. Má totiž obavy, co by mohl udělat nevyzpytatelný Donald Trump.

Čína se bojí Trumpa. A mohutně zbrojí, hlásí diplomat z Pekingu
Foto: archív autora
Popisek: Čína, ilustrace

Čína spustila na moře svou první letadlovou loď a hlásí se o své místo na slunci. Spojené státy sice na světových oceánech dominují, jenže to nemusí trvat věčně. Čínské námořnictvo pravděpodobně dostane další prostředky na svůj rozvoj. O rozvoj námořních sil své země pečuje především prezident Si Ťin-pching, který od počátku usiloval o to, aby námořnictvo vyrostlo z role příbřežní ostrahy.

„Čína se obává, že se nevyzpytatelný Trump nakonec obrátí proti ní, a na tuto situaci se připravuje,“ prozradil jeden z asijských diplomatů v Pekingu. Komunistická vláda sice neoznamuje, kolik peněz vydává konkrétně na námořnictvo, ale v roce 2016 přiteklo do ozbrojených sil Čínské lidové republiky asi 139 miliard dolarů.  

V roce 2016 bylo do provozu uvedeno 18 nových lodí. Stěží uplynul týden, v němž by se v lednu neobjevila v čínských médiích zpráva, že je čínské námořnictvo mohutně modernizováno, doplňuje k tématu agentura Reuters. Minulý měsíc doplula čínská ponorka do Malajsie. Jde teprve o druhý potvrzený případ, kdy čínská ponorka zakotvila v zahraničním přístavu.

Vysloužilý generál Xu Guangyu, který dnes čínské vládě radí s modernizací armády, si je však podle vlastních slov vědom, že úsilí, které vynakládá komunistická vláda, stále nestačí. „Je to maratón a my v něm zaostáváme, musíme šlápnout na plyn,“ řekl Xu Guangyu. Narážel mimo jiné na skutečnost, že USA má deset letadlových lodí a Čína jen jednu.

Americký prezident Donald Trump však také ohlásil ambiciózní program modernizace amerického námořnictva. Ze současných 290 lodí by se rád dostal na 350 plavidel. Má jít o dlouhodobý program na 15 až 20 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…