Číňané se roztahují ve strategickém prostoru. Nakope jim Donald J. Trump...?

25.01.2017 11:31

Donald Trump sice avizoval, že Spojené státy jsou pod jeho vedením ochotny spolupracovat se všemi zeměmi. Jak ovšem píše německý deník Bild, s Čínou to prozatím na žádné utužování přátelských vazeb nevypadá. Naopak se prý možná rýsuje válečný konflikt.

Číňané se roztahují ve strategickém prostoru. Nakope jim Donald J. Trump...?
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

„Donald Trump označil několikrát Čínu jako hlavního nepřítele Spojených států na ekonomickém poli, ale na poli geopolitických zájmů vystupuje nový americký prezident vůči Číně mnohem nekompromisněji než jeho předchůdce Barack Obama,“ píše německý deník s tím, že Trump ústy svého mluvčího Seana Spicera avizoval, že jeho administrativa nehodlá dát Pekingu prostor k posilování své vojenské přítomnosti na sporném území.

Jádrem sporu Číny s Filipínami, Malajsií a Vietnamem je kontroverzní rozhodnutí, kdy začal Peking budovat umělé ostrovy vzdálené více než 1000 km od svých břehů. Na nově vytvořených ostrovech potom Čína shromažďuje vojenskou techniku o obslužný personál a vyvolává tak obavy svých sousedů. Ti navíc poukazují na skutečnost, že Čína území obsadila neoprávněně a nemá na ně žádný nárok.

Jmenované země jsou považovány za blízké spojence Washingtonu a několikrát se také na svého mocného zastánce obrátily s prosbou o diplomatickou podporu. Prezident Barack Obama jim sice dával za pravdu, ale jeho administrativa postupovala při řešení těchto sporů poměrně obezřetně a přes silácké výroky na obou stranách k výraznější gradaci nedošlo. Nyní však stačilo pouhé prohlášení mluvčího Spicera, že Spojené státy budou v regionu hájit své zájmy, a Čína ihned přispěchala s poměrně bouřlivou reakcí.

Peking tento týden varoval Trumpovu administrativu před vměšováním se do sporů mezi Čínou a jejími sousedy. „Oprávněnost suverenity Pekingu nad těmito ostrovy a okolními vodami je nepopiratelná a naše země zajistí vše potřebné k prosazení svých práv a zájmů. Naopak Spojené státy k Jihočínském moři nevážou žádné oprávněné nároky,“ reagovalo čínské ministerstvo zahraničí ústy svého mluvčího.

Jak uštěpačně konstatuje deník Bild, Trumpova administrativa však očividně názor čínské vlády nesdílí a naopak hodlá setrvat na svých pozicích z posledních let a podporovat své spojence. „Zájmy Pekingu však nevycházejí jen z územních nároků, ale také z důvodů ekonomických a strategických. Jihočínským mořem prochází klíčová obchodní trasa, kde se ročně pohybuje zboží v hodnotě více než pěti bilionů amerických dolarů. V oblasti jsou navíc naleziště ropy a zemního plynu.“

Vedle toho se také ve vodách mezi Vietnamem a Filipínami vyskytuje bohaté loviště ryb. „Není proto divu, že Čína odmítá uznat rozhodnutí soudu v Haagu z června 2016, který nárok Číny na tyto oblasti neuznal. Naopak dal za pravdu Filipínám, které soudní spor iniciovaly,“ uvádí Bild v textu, jejž opatřil titulkem „Riskuje Trump válku s Čínou?“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…