Číňané si nás koupí. Všechny. Markéta Šichtařová má strach z nejnovějšího socialistického experimentu

18.05.2018 13:40

Ekonomka Markéta Šichtařová varuje Čechy, Moravany a Slezany před dalším nebezpečným socialistickým experimentem, který se na ně chystá. Zkrátí se pracovní týden, prodlouží se víkend. Ač to na první pohled vypadá lákavě, podle Šichtařové jde o velmi nebezpečný nápad.

Číňané si nás koupí. Všechny. Markéta Šichtařová má strach z nejnovějšího socialistického experimentu
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu ČT Hyde park

Není to tak dávno, co se chodilo do práce i v sobotu. Ještě před půl stoletím lidé nemívali volné dva dny v týdnu. Naši rodiče, případně prarodiče to ještě pamatují. A už se začíná mluvit o tom, že by bylo dobré zavést jen čtyřdenní pracovní víkend. U nás na to podle Šichtařové ještě nějaký čas nedojde. Naše ekonomika stojí do značné míry na levné pracovní síle a dávat jí den volna navíc ekonomicky nedává smysl.  Ale jinde v Evropě už to nemusí dlouho trvat.

„Dá se však čekat, že v rozvinutých zemích, kde si v současnosti nebezpečně pohrávají s myšlenkami socialismu, takové pokusy budou co nevidět. Prvními vlaštovkami jsou už pokusy o zavedení nepodmíněného příjmu. Těmi zeměmi, kde se začne s dalším zkrácením pracovního týdne experimentovat, nejspíš bude Skandinávie,“ napsala Šichtřová na blogu iDnes.cz

Na první pohled to vypadá jako skvělý nápad. Kdo by neuvítal tři volné dny místo dvou. I Šichtařové by se to líbilo. Jenže každá mince má dvě strany.

„V tu chvíli dojde k prudkému poklesu produktivity a zpomalování hospodářského růstu. Můžete namítnout, že nemusí být hned tak zle, protože klíčové profese, jako jsou lékaři, piloti či policisté, samozřejmě budou o volný pátek v práci zrovna tak, jako jsou dnes v práci v neděli. A za ty ostatní, jako jsou dělníci u pásu, udělají práci roboty. To je i není pravda – tahle úvaha má totiž háček. Jakmile se stanoví, že jedna profese dostane stejně peněz za méně hodin v práci, automaticky se také stanoví stejné pravidlo pro všechny profese. Takže ti, kdo budou muset být v práci o volném pátku, tak vlastně budou dostávat příplatky stejně, jako když dneska pracují v neděli či ve státní svátek. A to už je jiná: Najednou to znamená, že prakticky pro každého v ekonomice platí stejně peněz za méně práce,“ varovala Šichtařová.

Člověk je od přírody tvor lenivý a na to, že nemusí pracovat, nebo že za méně práce dostane více peněz, si zvykne rychle. Zaměstnance pak bude těžké motivovat k tomu, aby svůj pracovní výkon zvýšili.

V celém nápadu na zkrácení pracovního týdne je zakopán ještě jeden pes. Co když si pracovní týden zkrátí jen Evropané, ale kupříkladu Číňané či Japonci budou dál opracovat pět nebo vice dnů v týdnu? Evropská ekonomika pak bude stagnovat, zatímco asijská ekonomika dál poroste. A všechno může skončit tak, že si nás Číňané koupí. Všechny. Budou mít za co. My ne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…