Číňané v Bělehradě slíbili střední Evropě tři miliardy dolarů. Příští setkání by prý mohlo být v Praze

19.12.2014 20:05

Včera skončil třídenní summit, kterého se v Bělehradě účasnili zástupci šestnácti států střední a východní Evropy (CEE) a Číny. Výsledkem společného setkání jsou schválené konkrétní projekty. S čínským premiérem Li Kche-čchiangem se setkal i jeho český protějšek Bohuslav Sobotka.

Číňané v Bělehradě slíbili střední Evropě tři miliardy dolarů. Příští setkání by prý mohlo být v Praze
Foto: Radim Panenka
Popisek: Česká a čínská státní vlajka

Jak informuje čínský deník Xinhuanet ve své anglické mutaci, čínský premiér Li Kche-čchiang přislíbil, že Čína v regionech střední a východní Evropy investuje v blízké budoucnosti až tři miliardy dolarů do budování infrastruktury i do oblasti energetiky. „Spolupráce zemí CEE a Číny dostala po setkání v Bělehradě bezpochyby zcela nový impuls,“ komentuje čínský deník a připomíná, že čínští investoři jsou v této části Evropy „toužebně očekáváni, protože zdejší vlády si uvědomily v důsledku ekonomické krize z roku 2008, že se nemohou spoléhat pouze na západní část Evropy“.

Xinhunaet uvádí, že vzájemný obchod mezi zeměmi CEE a Čínou od letošního ledna do října dosáhl objemu ve výši padesát miliard dolarů, což představuje v porovnání se stejným obdobím loňského roku nárůst 10,1 %. „Čínské společnosti investovaly v regionu střední a východní Evropy více než pět miliard dolarů, zejména v oblastech strojírenství, chemického průmyslu a telekomunikace,“ konkretizuje čínský deník a doplňuje informaci, podle které bylo ze 38 projektů schválených na loňském summitu v Bukurešti doposud realizováno 80 %.

Čínský deník si rovněž všímá jistých obav nejvyšších představitelů Evropské unie, že by užší ekonomické vazby mezi státy CEE a Čínou mohly ohrozit samotnou EU. „Podobné spekulace však nemají žádný reálný základ a nelze je brát vážně. Summit naopak může pomoci, aby se vztahy mezi Čínou a celou Evropskou unií ještě zlepšily. Pěti zemím z CEE, které se ucházejí o členství v Evropské unii, naopak nastartování růstu pomocí čínských investic pomůže k tomu, aby se k EU přiblížily co nejvíce,“ je přesvědčen editor tohoto komentáře Mioh Song.

Kladně byl summit pořádaný Srbskem a Čínou přijat i ve druhé hostitelské zemi. Dokládá to i zhodnocení publikované v srbské tiskové agentuře Tanjug, které nad budoucností čínsko-srbských vztahů skutečně nešetří optimismem. Čínskému premiéru Li Kche-čiangemovi bylo bělehradským starostou uděleno čestné občanství. „Pojďme i nadále utužovat vzájemné vztahy obou zemí a vytvořme tak pro obě země skvělou budoucnost,“ napsal podle srbské agentury viditelně potěšený čínský premiér do knihy návštěv v Bělehradu. Následně se čínský premiér zúčastnil recepce pořádané bělehradským starostou, na které mj. obdržel podepsanou raketu Novaka Djokoviče s nápisem „Vítejte v Srbsku, náš příteli Li“.  

V rámci dalšího programu společně premiér Li a jeho srbský protějšek Vučič slavnostně otevřeli most přes řeku Dunaj, který spojuje bělehradské čtvrti Borca a Zemun. Čínský premiér rovněž pochválil Srbsko za dobrou organizaci summitu, který podle srbské tiskové agentury Tanjug přinesl i konkrétní výsledky. „V průběhu summitu bylo podepsáno třináct dohod o společných projektech v oblastech infrastruktury, dopravy, financí, zemědělství a telekomunikace. Premiér Li také avizoval, že podpoří čínské společnosti, aby v Srbsku investovaly, a pomohly tak vytváření pracovních míst v zemi a také uvedení čínských výrobků nejenom na zdejší trhy,“ uvádí Tanjug.

Summitu se zúčastnil také český premiér Bohuslav Sobotka, který se v jeho průběhu osobně setkal s čínským premiérem Li. Společně jednali o „možnostech rozšíření vzájemné spolupráce obou zemí především v oblasti investic, strojírenství, moderních technologií, zdravotnictví a energetiky“. V tiskové zprávě se rovněž uvádí, že bude Česká republika hlavním zahraničním partnerem na dubnovém Veletrhu technologií v Šanghaji. V návaznosti na konání této akce také Sobotka s premiérem Li jednal o zavedení přímé linky mezi Prahou a Šanghají. Sobotka rovněž svému čínskému protějšku nabídl, že by summit zemí CEE a Číny mohla v roce 2016 pořádat Praha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…