Čínská ambasáda nesouhlasí s vyřazením CGN z tendru na Dukovany

26.03.2021 6:15

Vyloučení čínské společnosti CGN z tendru na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany se odchyluje od zásad spravedlivé soutěže a pravidel mezinárodního obchodu. Čínská strana vyjádřila vážné znepokojení a silný nesouhlas s rozhodnutím. V návaznosti na dnešní oznámení ministerstva průmyslu a obchodu to uvedlo čínské velvyslanectví v Praze.

Čínská ambasáda nesouhlasí s vyřazením CGN z tendru na Dukovany
Foto: Radim Panenka
Popisek: Jaderná elektrárna Dukovany

Finální rozhodnutí o tendru na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany bude podle vicepremiéra a ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) na příští vládě. Z aktuálního vyjádření resortu vyplývá, že Česko v tendru neosloví čínského zájemce. Zůstávají čtyři uchazeči - francouzská EdF, jihokorejská KNHP, kanadsko-americký Westinghouse a také ruský Rosatom, jehož možnou účast v tendru z bezpečnostních důvodů kritizuje část opozice.

„Je nutné upozornit, že tento postup české strany se vážně odchyluje od zásady spravedlivé soutěže a pravidel mezinárodního obchodu a vážně poškozuje legitimní práva a zájmy čínského podniku," uvedla ambasáda.

Čínská strana proto vyzvala ČR k tomu, aby napravila podle ní nesprávný postup, dodržovala zásady tržní ekonomiky a spravedlivé soutěže, poskytla čínským společnostem otevřené, spravedlivé, transparentní a nediskriminační obchodní prostředí a vytvořila nezbytné podmínky pro spolupráci mezi Čínou a Českou republikou, dodalo velvyslanectví.

Investor stavby, firma Elektrárna Dukovany II, kterou plně vlastní polostátní energetická společnost ČEZ, podle zadání ministerstva nyní osloví vybrané zájemce, aby do konce listopadu předložili souhrnné informace, jak budou naplňovat bezpečnostní požadavky na dodavatele nového jaderného zdroje. Stanovený termín je až po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…