Čínská účast na Zemanově kanálu nabývá konkrétnější podoby. Mají zde prý investovat až miliardu eur

21.03.2016 21:31

Čína by mohla investovat až miliardu eur do plavebního kanálu Dunaj – Odra – Labe, píše server Lidovky.cz. Tento kanál již dlouhou dobu propaguje prezident Miloš Zeman.

Čínská účast na Zemanově kanálu nabývá konkrétnější podoby. Mají zde prý investovat až miliardu eur
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Čína by podle všeho mohla investovat do stavby mezi řekou Dunaj a moravským městem Hodonín. Informaci novinářům poskytl šéf komunistů Vojtěch Filip, který se zúčastnil semináře „Zkušenosti pro řízení a rozvoj státu“. Na semináři mimo jiné vystoupil i profesor stranické školy Ústředního výboru Komunistické strany Číny ČuLing-ťun.

Podle Filipa by se realizací stavby zkrátila cesta do Hamburku a Rotterdamu zhruba o 2 400 námořních mil. 

Původní text ZDE.

O dohodě se spekuluje jako o jedné z mnoha, která by mohla být uzavřena příští týden při státní návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Podle Filipa je tato záležitost skutečně zařazena v protokolu obou prezidentů. „Jsou dva velcí zájemci jak na české, tak čínské straně. Přichází investor, který má zájem. Velký projekt je budoucnost, ale zapojení České republiky do dunajské vodní cesty je už přítomnost,“ doplnil předseda KSČM.

Seminář kromě jiného představil také novou knihu čínského prezidenta, která by měla vyjít i v češtině. Podle náměstka ministra Informační kanceláře Státní rady Čínské lidové republiky Guo Wei Mina vykládá podstatu a myšlenky čínského snu, který je i snem celého lidstva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…