Čínská velvyslankyně navštívila na pozvání senátora Valenty Zlínský kraj. Zažila Slovácké slavnosti vína

11.09.2016 10:14

Číňané se nebrání debatám o využití průmyslové zóny v Holešově. I to vyplynulo z dvoudenní návštěvy excelence Ma Keqing na Slovácku. Čínská velvyslankyně přijela do regionu v době Slováckých slavností vína. „Myslím, že paní velvyslankyně u nás viděla něco, co v Evropě k vidění není. Naše tradice nejsou tak staré, ale jsou o to pevnější,“ uvedl senátor Ivo Valenta.

Čínská velvyslankyně navštívila na pozvání senátora Valenty Zlínský kraj. Zažila Slovácké slavnosti vína
Foto: Daniela Černá
Popisek: Čínská velvyslankyně přijela do regionu na pozvání senátora Ivo Valenty

Šlo o první návštěvu velvyslankyně Čínské lidové republiky ve Zlínském kraji. Region si prohlédla v době Slováckých slavností vína. „Jsem překvapená tím, kolik lidí se slavností zúčastňuje. Je dobře, že Češi přikládají takový význam tradicím. To je vlastně společný jmenovatel pro naše národy,“ uvedla excelence Ma Keqing. „Myslím, že paní velvyslankyně u nás viděla něco, co v Evropě k vidění není. Naše tradice nejsou tak staré, ale jsou o to pevnější,“ podotkl senátor Ivo Valenta, který velvyslankyni do regionu pozval. Upozornil na to, že ne vše se dá pro podnikatele dohodnout, ale zajímat se budou muset také oni sami. „Fabriky, kulturní spolky, města, obce budou muset něco udělat pro to, aby sem přijeli turisté. Nemusejí jezdit pouze do Prahy a do Krumlova. Máme tady co ukázat,“ dodal Valenta. Jak dál zmínil, je důležité, aby do regionu přišli investoři, přinesli práci a zaměstnání pro lidi. „Ve Zlínském kraji je potřeba zvednout cenu práce,“ doplnil.

Ma Keqing: „Bavili jsme se o možnosti využití čínských investic.“

Návštěva Ma Keqing byla dvoudenní. Po oficiálním přijetí senátorem Ivo Valentou a poté hejtmanem Zlínského kraje navštívila základní a mateřskou školu v Kašavě, tedy obci, která se stala vesnicí roku Zlínského kraje 2016. Prohlédla si také domov pro seniory v Lukově nebo strategickou průmyslovou zónu v Holešově. „Bavili jsme se o možnosti využití čínských investic na půdě průmyslové zóny, protože Čínská lidová republika přikládá velký význam rozvoji vztahů s Českou republikou. Domnívám se, že by k nějaké spolupráci určitě mohlo dojít,“ uvedla Ma Keqing. Zmínila i to, že má zájem na podpoře cestovního ruchu v regionu.

Valenta: Chceme ukázat potenciál Zlínského kraje a jeho lidové tradice

Pokud město ovládnou Slovácké slavnosti vína, potkáte lidi v krojích prakticky kdekoli. Největší přehlídky lidové kultury Slovácka se o víkendu v Uherském Hradišti účastní tisíce krojovaných lidí z měst a obcí z širokého okolí. „Právě Slovácké slavnosti vína jsou vhodnou příležitostí k tomu, abychom zástupcům významné zahraniční ekonomiky ukázali potenciál Zlínského kraje a jeho lidové tradice. Jsem si jistý, že obdobnou akci, jakou jsou slavnosti vína, nenajdeme nikde ve světě,“ uvedl senátor Valenta. S novináři se delegace setkala ve Slovácké tržnici, která slaví rok od svého vzniku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…