Čínské lodě prý pronikly do výsostných vod USA. A ty jenom přihlížely

04.09.2015 18:29

V posledních dnech se objevilo několik zpráv o pohybu činských námořních jednotek. Podle nejnovějších informací se pět čínských lodí v současnosti nachází nedaleko Aljašky v Beringově moři. V jednu chvíli však byly necelých 12 námořních mil od pobřeží USA. Informuje Wall Street Journal.

Čínské lodě prý pronikly do výsostných vod USA. A ty jenom přihlížely
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

Nedávno nastala pro USA nová situace. Poprvé v historii se objevili čínské lodě tak blízko americkému pobřeží, jen aby následně projely přímo teritoriálními vodami USA. Dostaly se až na vzdálenost 12 námořních mil od pevniny, podle zprávy Pentagonu.

Pentagon dále uvedl, že lodě jednaly v souladu s mezinárodním právem a podle analytiků se jednalo o projev čínské nespokojenosti a námitek na průjezdy lodí USA čínskými teritoriálními vodami.

Čínské ministerstvo obrany potvrdilo, že se jednalo pouze o námořní výcvik, který následoval po společném námořním cvičení Číny a Ruska, které proběhlo na konci srpna. Ministerstvo dále dodalo, že se jednalo pouze o rutinní aktivity, bez vedlejších úmyslů.

Americké úřady se vyjádřily, že sledují pět námořních plavidel, mezi kterými bylo jedno obojživelné plavidlo, jeden tanker a tři válečné lodě na území, kde se čínské lodě vyskytly poprvé v historii.

Celý text zde

Podle některých se jedná o dozvuky nedávné čínské vojenské přehlídky. K situaci zároveň došlo necelý měsíc před návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ve Spojených státech.

USA jsou přesvědčené o tom, že Čína staví velkou námořní flotilu, schopnou zásahu daleko od čínských břehů. Ve spojení s vývojem raket dalekého dosahu by tak Čína mohla zabránit USA zasahovat do konfliktů v Asii.

Mezi americkými analytiky se však našli i tací, kteří tento čínský krok vidí pozitivně. „Abychom byli féroví, tato operace je velkým krokem kupředu pro zájmy Spojených států. Peking v tuto chvíli ztratil právo protestovat proti průjezdu amerických lodí čínskými teritoriálními vodami, například nedaleko ostrovů v Jihočínském moři,“ řekl Peter Dutton, ředitel Institutu čínských námořních studií z Naval War College.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…