VIDEO Čínský prezident Si Ťin-pching přistál na Letišti Václava Havla

28.03.2016 13:58

Letadlo čínského prezidenta Si Ťin-pchinga přistálo dnes zhruba ve 13:40 na Letišti Václava Havla v Praze. Prezident s početnou delegací bude v Česku tři dny, setká se s nejvyššími ústavními činiteli. Čeká se podpis řady smluv včetně navázání strategické spolupráce. Jde o vůbec první návštěvu prezidenta komunistické Číny v Česku, která vyvolává i protesty. Informuje o tom ČTK.

VIDEO Čínský prezident Si Ťin-pching přistál na Letišti Václava Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Příprava výzdoby pro očekávánou čínskou státní navštěvu na příjezdové silnici k Pražskému hradu

Dnes se Si Ťin-pching setká na zámku v Lánech s českým prezidentem Milošem Zemanem. Oba politici tam vysadí strom a odkryjí pamětní tabulky. V plánu je společná večeře.

Hlavní program čínského prezidenta se uskuteční v úterý. Čeká ho oficiální přijetí s vojenskými poctami na Pražském hradě a jednání se Zemanem. Odpoledne se setká s dalšími politickými představiteli včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a předsedy obou parlamentních komor. Z Prahy odletí Si Ťin-pching ve středu, ještě předtím navštíví podnikatelské fórum a Strahovský klášter.

Česko a Čína vedle navázání strategické spolupráce podepíšou různá memoranda a různé dohody. Zeman už dříve uvedl, že očekává další investice v objemu zhruba 45 miliard korun.

Návštěva čínského prezidenta ale budí i kritiku. V noci na sobotu někdo poškodil desítky čínských vlajek, které lemují ulice z letiště do centra. Vlajky se po opravě vrátily na stožáry. Ozývají se taky ochránci lidských práv, kteří poukazují na jejich potlačování v Číně a připomínají přátelství někdejšího prezidenta Václava Havla s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…