Čínský prezident chtěl bojovat s korupcí, ale vymklo se mu to. Země je na tom v mnoha věcech hůř než kdy dříve

15.01.2016 13:27

Vlivný americký komentátor David Ignatius se v deníku The Washington Post věnuje zhoršující se politické i ekonomické situaci v Číně. Zemi prý nejvíce ublížila protikorupční reforma vedená prezidentem Si Ťin-pchingem, která místo očisty přináší naopak další problémy.

Čínský prezident chtěl bojovat s korupcí, ale vymklo se mu to. Země je na tom v mnoha věcech hůř než kdy dříve
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Noční panorama čtvrti Pchu-tung

„Ještě před rokem se zdálo, že prezident Číny Si Ťin-pching žije svůj čínský sen. Ekonomika země se zdála pevná, vojenský vliv byl na vzestupu a prezidentovi se dařilo spěšně konsolidovat svoji politickou moc,“ píše Ignatius s tím, že do nového roku prezident i jeho země nevstoupili zrovna šťastně. Čínská ekonomika zpomaluje a úroveň hrubého domácího produktu je podle amerických analytiků hluboko pod oficiálními 6,5 %. „Trh v letošním roce poklesl o 15 %, dále se propadá hodnota měny a odliv kapitálu dosáhl ve druhé polovině loňského roku jednoho bilionu dolarů,“ jmenuje americký komentátor další problémy, se kterými se musí Čína potýkat.

Ekonomické problémy jsou dle jeho názoru srovnatelné s pnutími, která doprovází domácí politiku. „Prezidentovo tažení proti korupci se utrhlo ze řetězů, otřáslo zpravodajskou službou, bylo v rámci něho odvoláno několik vysokých vojenských velitelů. Mnoho vůdců komunistické strany nyní žije ve velké nejistotě. Úředníci se obávají učinit jakékoli rozhodnutí, aby se nedostali do potíží a výsledná paralýza věci ještě zhoršuje. „Si Ťin-pching se nachází v nebývale silné pozici. On sám je však hlavním strůjcem současné krize, protože demontoval dlouhodobě zažité nástroje kolektivního vedení země,“ cituje Ingatius vyjádření bývalého experta Obamovy vlády na Asii Kurta Campbella.

„Campbell se obává, že čínský prezident pro sjednocení země ještě navýší svoji nacionalistickou rétoriku. Číňané ve snaze vysvětlit současnou politickou situaci nacházejí paralelu s někdejším čínským císařem Jung-čengem, který vládl v zemi v první polovině 18. století. Také on tehdy rozpoutal protikorupční kampaň, ale v očích Číňanů se stal despotou, který svoji moc navýšil nezákonným způsobem. Jak mi napsal v e-mailu jeden z analytiků, historické události z té doby se nyní v Číně opakují. Ať už se to týká boje proti korupci, ekonomických problémů, nebo uplatňování agresivnější zahraniční politiky,“ zmiňuje americký komentátor.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Politické problémy čínského prezidenta dle Ignatiuse ilustrují obtíže spojené s prosazováním reforem v zemi, kde vládne jediná strana. „Si Ťin-pching se po usednutí do prezidentského úřadu v roce 2013 zaměřil na snížení vlivu čínských oligarchů, kteří podporovali bývalého prezidenta země. To znamená, že Si Ťin-pching měl opravdu mocné nepřátele,“ dokládá Ignatius. Expert na Čínu z George Washington University David Shambough ostatně již v březnu minulého roku upozorňoval, že jeho protikorupční tažení selže. „Čínský politický systém se hroutí a nikdo to neví lépe než samotná komunistická strana. Její éra se blíží ke konci,“ napsal tehdy Shambough.

„Taková předpověď se může ukázat jako poněkud předčasná, ale stále více expertů se shodne na tom, že prezidentova protikorupční kampaň způsobila rozkol uvnitř strany i mimo ni. Si Ťin-pching chce svoji zemi zbavit dluhů, ale systém v Číně je k jeho smůle založen na státem vlastněných podnicích přežívajících díky půjčkám a dotacím. Prezident nyní zjišťuje, že je takřka nemožné jejich hospodaření ozdravit. Jak nedávno řekl jeden z bývalých amerických politiků se znalostí čínského politického systému, restartovat tak obrovskou ekonomiku není skutečně nic jednoduchého. Prezident se navíc snaží dělat vše sám i v době tak převratných změn,“ uvádí Ignatius.

Nepříliš optimistická čísla související s čínskou ekonomikou dle Ignatiuse ukazují nebezpečí vyplývající ze střetu volného trhu se systémem, který je stále řízen vládou. „Důvěrou na trhu otřásly také protichůdné signály o tom, jestli chce centrální banka silnější, nebo slabší měnu. Prezident Si Ťin-pching šlápl do pedálu v oblasti volného trhu, ale ve stejnou chvíli zatáhl za brzdu v domácí politice. Jak se nyní ukazuje, podobné rozpory nemusí být pro Čínu, která je na půli cesty ve svém reformním úsilí, udržitelné,“ uzavírá Ignatius.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…