Čínský prezident dostal od primátorky symbolický klíč od bran Prahy

29.03.2016 21:05

Čínský prezident Si Ťin-pching dostal dnes od pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) symbolický klíč od městských bran a podepsal se do pamětní knihy české metropole. Primátorka při ceremonii v Lichtenštejnském paláci na Kampě, kterou sledovalo poměrně značné množství zejména čínských novinářů, uvedla, že Praha si váží svých „nadstandardních a dlouhotrvajících svazků“ s partnerskými městy v Číně. K Šanghaji a Kantonu nedávno přibyl Peking.

Čínský prezident dostal od primátorky symbolický klíč od bran Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Prahy Adriana Krnáčová s Lítačkou

Prezident i primátorka připomněli v projevech přímou leteckou linku, která spojuje Prahu s Pekingem od loňského září. Mluvili také o oslavě čínského nového roku ve znamení ohnivé opice, která se uskutečnila v české metropoli začátkem února. „Pevně doufám, že tento rok přinese naší společné dohodě a oběma našim městům štěstí a prospěch. Věřím, že pokud jako opice budeme zvídaví a otevření novým projektům a jako oheň zůstaneme zapáleni pro budoucí spolupráci, dosáhneme na poli dalšího rozvoje vzájemných vztahů vynikajících výsledků,“ řekla Krnáčová.

Si Ťin-pching podotkl, že je v Praze podruhé a cítí se ve městě jako doma. „Vaše překrásné město ve mně zanechalo hluboký dojem,“ uvedl prezident. Vyzdvihl to, že Praha a Peking navázaly za Krnáčové osobní podpory přátelství. Si Ťin-pching věří, že po uspořádání dnešní ceremonie bude stále více Číňanů včetně obyvatel Pekingu jezdit do Česka, a naopak stále více Čechů a Pražanů bude navštěvovat Čínu.

Znění smlouvy o partnerství mezi Prahou a Pekingem vzbudilo v minulosti kritiku některých politiků v souvislosti s tím, že obsahuje uznání jednotné Číny, tedy prohlášení že Tchajwan je součástí Číny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…