Čínský prezident přijel do Británie a všichni se tam před ním klaní až k zemi. Čtěte více

20.10.2015 14:40

Velká Británie dnes přivítala čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Za to na jednu stranu schytává kritiku, na stranu druhou doufá v ekonomický boom a zlepšení vztahů s Čínou. Jedna věc je však jistá, samotné uvítací procedury jsou dle mínění mnohých poněkud přehnané.

Čínský prezident přijel do Británie a všichni se tam před ním klaní až k zemi. Čtěte více
Foto: repro
Popisek: Čínský prezident Si Ťin-pching na vojenské přehlídce

Anketa

Kterého intelektuála máte nejraději? (Obnovené hlasování, spuštěno 19.4.)

hlasovalo: 6960 lidí

Na britském serveru The Guardian vyšel včera článek, ve kterém kritizují britské dvoření se Číně před návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který přiletěl dnes kolem poledne. „Kritici namítají, že Cameronova vláda možná přeceňuje ekonomické benefity svojí strategie ‚zlaté dekády‘ s Čínou a hrubě podceňuje její strategickou cenu v podobě infrastrukturální závislosti na Pekingu a znepřátelení si USA a dalších západních spojenců.“

Poukazuje především na kontrast mezi návštěvou čínského prezidenta v USA a jeho současnou návštěvou ve Velké Británii. Před jeho příjezdem do Washingtonu vyhrožoval Barack Obama, že uvalí na Čínu sankce, jako odplatu za čínské kybernetické útoky na americké firmy. Velká Británie mezitím působí, jako by se připravovala na druhé oslavy nového roku.

„Myslím si, že Washington chce po Velké Británii, aby k Pekingu přistupovala vyrovnaně,“ řekla Heather Conleyová, bývalá náměstkyně amerického ministra zahraničí. „Oceňujeme ekonomickou důležitost tohoto vztahu, pokud však nebude existovat hodnotová rovnováha, na které lpí západní komunita, tento projekt dlouho nevydrží.“

Mezitím však do Číny plánuje letět i německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande. Ti však zatím neplánují Číně otevřít dveře i do citlivějších částí své infrastruktury, jakými jsou železnice a jaderné elektrárny.

Britský premiér tedy velmi riskuje, jelikož se snaží stát nejlepším přítelem celku, jež má velmi odlišný pohled na svět. „To je obzvlášť pravdivé, pokud dojde k růstu napětí mezí Čínou a USA v Tichém oceánu,“ tvrdí francouzský odborník na mezinárodní vztahy Phillippe Le Corre. „Pokud dojde ke zhoršení napětí, Velká Británie může být donucena k tomu, že si bude muset vybrat mezi Čínou a USA.“

A jak to vypadá v samotné Velké Británii? Všude červené koberce, červené vlajky, červené šaty britské ministryně vnitra Theresy Mayové, salvy z děl, salvy z pušek. Čínský prezident si potřásl rukou s britskou královnou, nasedli spolu do zlatého kočáru Diamond Jubilee a za salutování britských vojáků odjeli vstříc Buckinghamskému paláci, kde je přívítala britská čestná stráž, jejíž kapitán vynášel rozkazy v mandarínštině.

Do toho spousta vítajících demonstrantů s čínskými vlajkami, čínsky psanými transparenty, všude spousty vítajících Číňanů. Mezi nimi jsou však i lidé s transparenty „Svobodu Tibetu“ či „Konec autokracii“, kteří jsou toho názoru, že celá ta paráda je zaplacená čínskou ambasádou.

Na BBC se však bojí toho, že dosavadní britský přístup vůči čínskému prezidentovi je až příliš podlézavý. „Britská vláda nyní říká Číně ‚Chceme být tvůj nejlepší kamarád a uděláme pro to cokoliv.‘ No, když se chováte jako slintající štěně, dopadne to tak, že vás uvážou na vodítko. Čína nerespektuje ty, kteří se jí snaží podlézat.“ Celé je to o penězích a Čína je má, Velká Británie ji dokonce zřejmě nechá i postavit jaderné elektrárny. Problém však je, co za to bude Čína chtít a čeho se Británie bude ochotná vzdát, jelikož obě země fungují na odlišných principech.

Zároveň také Davida Camerona čeká nepřijemná diskuze s čínským prezidentem o cenách oceli, jelikož čínská konkurenční ocel za velmi nízké ceny dokázala připravit o práci mnoho britských dělníků.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…