Čínský tisk se návštěvě prezidenta v ČR široce věnuje

28.03.2016 17:05

Návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v České republice věnuje čínský tisk širokou pozornost. Televize CCTV přenášela dnešní přílet hlavy státu do Prahy v přímém přenosu a na své internetové stránce v angličtině umístila několik článků věnovaných čínsko-českým vztahům, mimo jiné materiál o českých sinolozích. Čínská média si rovněž všímají hanobení čínských vlajek v Praze. Zprávu přinesla ČTK.

Čínský tisk se návštěvě prezidenta v ČR široce věnuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přílet čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na letiště Václava Havla

Německá agentura DPA píše v souvislosti s příjezdem Si Ťin-pchinga o kontroverzní návštěvě a agentura AFP si všímá protestů na pražské Evropské třídě, která spojuje letiště s centrem města.

AFP rovněž připomíná kritizovaný rozhovor českého prezidenta Miloše Zemana pro CCTV, v němž Zeman řekl, že bývalá vláda Petra Nečase měla velmi špatné vztahy s Čínou a podléhala tlaku USA a EU. Zmiňuje také, že Zeman byl jediným evropským šéfem státu, který se v září 2015 zúčastnil pompézní vojenské přehlídky u příležitosti oslav 70. výročí konce druhé světové války v Asii.

Čínská oficiální agentura Nová Čína v dnešním komentáři uvádí, že návštěva čínského prezidenta by měla přinést „miliardy dolarů“

AFP zmiňuje i petici kolující na internetu, jejíž autoři tvrdí, že se stydí „za to, že prezident Zeman a vláda se rozhodli vyměnit principiální obhajobu lidských práv za spolupráci s komunistickou Čínou“.

Podle agentury AP je přílet Si Ťin-pchinga „výsledkem současného pragmatičtějšího a více podnikatelsky zaměřeného“ českého přístupu, než tomu bylo za někdejšího prezidenta Václava Havla, kdy se země výrazně zasazovala za lidská práva.

Čínská oficiální agentura Nová Čína v dnešním komentáři uvádí, že návštěva čínského prezidenta by měla přinést „miliardy dolarů“ do české energetiky, bankovnictví i vědecko-technologického výzkumu a rovněž nalákat do země další čínské turisty. Návštěva čínského prezidenta v ČR není podle Nové Číny jen historickou událostí, ale „dává také nový impuls již vzkvétajícím čínsko-českým vztahům“. Ty podle agentury nazývají někteří Číňané na internetu „přátelstvím pandy a krtka“. Nová Čína tak naráží na nové krátké filmy s Krtečekem, které vznikly v čínských studiích a v Číně se začnou vysílat dnes. V nových dílech vystupuje také panda.

Nová Čína soudí, že pro ekonomiku východní a střední Evropy je návštěva Si Ťin-pchinga „požehnáním“. Region podle ní totiž potřebuje investice a jeho prosperita je důležitá pro celou Evropskou unii, která zažívá jen křehké ekonomické zotavení a bojuje s uprchlickou krizí.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …