Čínský umělec, který přitáhl do Prahy člun s černými uprchlíky: Chovali jste se ostudně, chci vám promluvit do duše

17.03.2017 13:21

Čínský umělec a politický aktivista Aj Wej-wej, jenž se významně angažuje proti komunistickému režimu v Číně, má za to, že Češi se postavili velmi ostudně k uprchlické krizi. S ohledem na českou historii by umělec věřil, že budeme otevřenější. Proto se nám rozhodl promluvit do duše svým díle a ve Veletržním paláci instaloval své dílo – sedmdesátimetrový člun s uprchlíky.

Čínský umělec, který přitáhl do Prahy člun s černými uprchlíky: Chovali jste se ostudně, chci vám promluvit do duše
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Aj Wej-wej sám o sobě říká, že je jen malým a takřka bezvýznamným člověkem, který se snaží upozorňovat na velké problémy světa. Skutečností ovšem je, že je to jeden z nejpopulárnějších čínských umělců, který se nebojí vystupovat proti domácí komunistické vládě. Poukazuje však i na problémy jinde ve světě, např. na uprchlickou krizi. V rozhovoru pro internetovou televizi DVTV vytkl Čechům, že se ve vztahu k uprchlíkům chovají příliš chladně, až ostudně.

„Češi zastávají dost trapný postoj, pokud jde o imigraci a podmínky, ve kterých uprchlíci žijí. Ukazuje to, jak křehké je naše vnímání lidskosti. Pro národ, jakým jsou Češi, kteří mají vlastní výraznou migrační historii a mnoho desítek let trpěli, i za druhé světové války, jsou podobná díla, jako je to moje, velmi důležitá,“ soudí  Aj Wej-wej. Proč jsou důležitá? Protože by měla vyvolat diskusi.

Celý rozhovor naleznete zde.

Na moři umírají v uprchlických člunech tisíce zoufalých lidí, jenže lidé žijící na Západě si užívají na svých plážích a dělají, jako by se jich to netýkalo. Právě takové chování přijde čínskému umělci ostudné, a ne hodné následování. Vždyť na moři umírají děti, starci, těhotné ženy, všichni bez rozdílu. A k tomu Aj Wej-wej nehodlá mlčet. Považuje se za bojovníka a nebojí se postavit ani čínskému režimu, ani lidské lhostejnosti. Své postoje by byl ochoten přehodnotit jen v tom případě, že by hrozilo nějaké velké nebezpečí jeho vlastní rodině.

Čínský výtvarník v Knihovně Václava Havla

Pár slov pronesl i na adresu českého prezidenta Miloše Zemana, respektive všech prezidentů. Pánové a dámy by si podle umělce měli uvědomit, že Čína není normální zemí, se kterou lze volně obchodovat. Problém ale je, že kapitalismus stojí na soutěži a jednotlivé státy se mohou takřka přetrhnout o to, kdo bude v Číně dřív. To, zda český prezident Miloš Zeman nebo jiný evropský státník jede do Číny, na tom mnoho nezmění.

„Právě tento přístup je velice nebezpečný, nejen pro Čechy, ale pro celou Evropu,“ varoval Aj Wej-wej. „Považuji to za projev stupidity, je to sobecké, je to ostuda, je to krátkozraké,“ nebral si servítky umělec.

Dotkl se také tématu Tibet. Umělec má za to, že by Tibeťanům mělo být umožněno vzít svůj osud do vlastních rukou. To ale neznamená, že by se do toho měl nějak plést Západ. „Západ by se měl starat sám o sebe a dbát na to, aby skutečně hájil lidská práva. Ne z taktických důvodů, ale proto, že je to nutné,“ zdůrazňuje čínský aktivista dnes žijící v Berlíně.

I na Západě dochází k porušování lidských práv, třeba ve vztahu k indiánům. To je jeden z příkladů, který ukazuje, že bychom si měli zamést před vlastním prahem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…