Čínský univerzitní profesor posílá vzkaz Spojeným státům. Nejspíš jej tím pověřila čínská vláda

05.06.2015 19:50

Profesor z Univerzity pro mezinárodní studia v Pekingu Xu Liang vyzývá v oficiálním vládním médiu Global Times Spojené státy, aby se připojily k mamutímu čínskému projektu, v rámci kterého Čína investuje miliardy dolarů na vybudování infrastruktury, jež by jí umožnila propojit se s významnými světovými obchodními centry.

Čínský univerzitní profesor posílá vzkaz Spojeným státům. Nejspíš jej tím pověřila čínská vláda
Foto: Jan Rychetský
Popisek: I tak vypadá život v dnešní Číně

Svět je podle profesora Lianga dostatečně velký na to, aby v něm mohly vedle sebe hospodářsky i politicky působit Čína i Spojené státy. „Mezi oběma zeměmi však ještě nikdy nebylo riziko otevřeného konfliktu tak velké. Když přišel čínský prezident s projektem ‚Jeden pás, jedna silnice‘, tak představitelé USA navrhli projekt ‚Nová hedvábná stezka‘. Podle názorů mnoha expertů je konflikt mezi oběma velmocemi nevyhnutelný,“ obává se čínský profesor, jenž se přímo účastní chystaného projektu v roli poradce. Soudí však, že studená válka skončila a politici by měli držet krok s dobou.

„V éře globalizace nestojí čínský projekt v opozici vůči USA, ale představuje otevřenou a klidnou výzvu ke spolupráci. Ostatně střední proud ve vládách i soukromém sektoru nemá na vyostření situace žádný zájem a dává to jasně najevo,“ konstatuje profesor Liang. Ve 21. století podle jeho mínění přináší spolupráce jen samé výhody a konflikt může oběma stranám pouze uškodit. „Všichni věříme, že čínsko-americká spolupráce může přinést mír a rozvíjení příležitostí na obou stranách. Ukazuje se, že civilizovaná konkurence a racionální spolupráce jsou v našem regionu vítány s otevřenou náručí,“ je přesvědčen Liang.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

„Čínská iniciativa v žádném případě nevylučuje participaci Spojených států, a naopak očekává jejich přímé zapojení do projektu. Čínská snaha o vybudování společných zájmů a strategická transparentnost by měly eliminovat obavy Spojených států a umožnit jim se do chystaného projektu bez obav začlenit,“ nabádá čínský profesor a konkrétně jmenuje tři způsoby, jak by mohly Spojené státy najít v projektu své místo. „Zaprvé mohou Američané vytvořit mezinárodní mechanismus tvůrčí části projektu. V rámci tohoto nového mechanismu mohou potom obě země sdílet pracovní sílu a vzájemně se doplňovat při svých aktivitách,“ zmiňuje Liang.

Zadruhé by z jeho pohledu bylo efektivní, pokud by se Spojené státy podílely na projektu v malém měřítku hned od začátku, což by mohlo položit pevné základy v důvěře obou mocností. „Obecně řečeno, v ekonomické sféře je mnohem větší šance na oboustranně výhodné vztahy než ve vojenské oblasti. Na začátku spolu mohou začít spolupracovat v rámci nově vytvořených společností. Spojené státy by si měly uvědomit, že regiony, na něž se vztahuje projekt, nespadají pod americkou nadvládu. Washington by proto měl na čínské snahy reagovat pozitivně,“ soudí čínský profesor.

„Zatřetí by měly jít Spojené státy s dobou, a i přes své pochybnosti čínský projekt podpořit. Je zřejmé, že samotná Čína se jej stejně nevzdá a bude jej i nadále plně podporovat. Stejně tak postupovala při vytvoření Asijské banky pro investice do infrastruktury (AIIB). Spojené státy mezi zakládajícími členy AIIB nefigurují, a přišly tak o velkou příležitost,“ konstatuje čínský profesor, ale na druhou stranu připouští, že mohou mít Američané o celé záležitosti jisté pochybnosti. „Přesto by bylo velkým přínosem, kdyby Washington nebránil americkým společnostem, aby se projektu účastnily. V takovém případě z toho budou americké firmy jen a jen profitovat,“ zmiňuje Xu Liang.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…