Čínští komunisté by si zasloužili Nobelovu cenu za ekonomii. Slovenský poslanec Blaha se rozepsal po státní návštěvě

20.08.2018 16:03

Slovenský poslanec Luboš Blaha (SMER-SD) se vrátil z Číny, kde se účastnil více politických setkání. Následně se o nich rozhovořil na svém facebookovém profilu.

Čínští komunisté by si zasloužili Nobelovu cenu za ekonomii. Slovenský poslanec Blaha se rozepsal po státní návštěvě
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Slovenský poslanec Ľuboš Blaha ze strany Smer

Blaha se v Číně sešel například s lídrem zahraničního výboru čínského parlamentu. „Diskutoval jsem na Ústředním výboru Komunistické strany Číny stejně jako na zahraničním institutu, který kdysi zakládal ještě slavný čínský premiér Čou En-lai. Tyto rozhovory ve mně zanechaly silný dojem: Čínu v minulosti západní mocnosti ponižovaly, ničily a drancovaly, ale dnes má Čína takovou sílu, že si nenechá skákat po hlavě,“ sdělil Blaha. 

„Svoje úspěchy dosáhla Čína za posledních 50 let díky Komunistické straně Číny, která dostala 700 milionů lidí z chudoby. Nikomu jinému v historii se nic takového nepodařilo,“ dodal Blaha. 

„Komunisti v Číně by si zasloužili Nobelovu cenu víc než kdokoliv jiný z tohoto regionu. Pomohli chudým lidem a udrželi mír. Zatímco jiné mocnosti jako USA drancují svět, Čína udržuje mír a soustředí se na ekonomický a sociální rozvoj. Z toho by si měl vzít příklad celý svět,“ podotkl Blaha s tím, že Číňané nechodí po západních zemích, aby je poučovali a kritizovali za to, co špatného dělají u sebe doma. „Nevnucují svůj model celému světu, jak to dělají Američané či Evropané. Tak to má být,“ uvedl. 

„Naopak Západ má neustále představu, že se může k jiným státům chovat jako ke svým koloniím, a každého, kdo nepřijímá jejich ideologický model, považuje za méněcenného. Čína to odmítá a já jí plně rozumím. Tato úžasná krajina si zaslouží úctu a respekt, ne poučování,“ míní Blaha. 

„Západ spáchal v historii tolik zločinů proti lidskosti, že nemá ani to nejmenší právo, aby poučoval jiné. Respekt k jiným, sociální pokrok a mír. To jsou hodnoty, které zastává Čína v čele s komunistickou stranou. A proto si jí vážím,“ dodal. 

Prezidenta Andreje Kisku pak Blaha považuje za ubohého muže, který plně slouží americkým zájmům a škodí Slovensku. „USA si nepřejí, aby Čína měla dobré vztahy s jinými státy a využívají takovéto trapné figurky k tomu, aby páchaly různé provokace, které by ruinovaly naše vztahy s Čínou. Jsem si jistý, že čínští partneři pochopili moje postoje a zejména to, že Slovensko respektuje Čínu a jeden americký pudlík nemůže zvrátit naši spolupráci a přátelství,“ dodal Blaha. 

„Klobouk dolů, Čínská lidová republiko,“ uzavřel slovenský poslanec.

Celý příspěvek poslance Luboše Blahy:

V Číne som mal viacero politických stretnutí, prijal ma líder zahraničného výboru čínskeho parlamentu, diskutoval som na Ústrednom výbore Komunistickej strany Číny, ako aj na zahraničnom inštitúte, ktorý kedysi zakladal ešte slávny čínsky premiér Čou En-lai. Tieto rozhovory vo mne zachovali silný dojem: Čínu v minulosti západné mocnosti ponižovali, ničili a drancovali, no dnes má Čína takú silu, že si nenechá skákať po hlave.

Svoje úspechy dosiahla Čína za posledných 50 rokov vďaka Komunistickej strane Číny, ktorá dostala 700 miliónov ľudí z chudoby. Nikomu inému v dejinách sa nič také nepodarilo.

Keď som mal rozhovory v čínskom parlamente, bývalý štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí ČĽR vtipne poznamenal, že Nobelovú cenu doteraz dali len dvom Číňanom, pričom ani jeden z nich pre obyvateľov Číny nespravil prakticky nič, no tým, ktorí pozdvihli z chudoby 700 miliónov ľudí, nedali na západe žiadne ocenenie.

Komunisti v Číne by si zaslúžili Nobelovu cenu viac, než ktokoľvek iný z tohto regiónu: pomohli chudobným ľuďom a udržali mier. Kým iné mocnosti ako USA drancujú svet, Čína udržuje mier a sústreďuje sa na ekonomický a sociálny rozvoj. Z tohto by si mal brať príklad celý svet.

Číňania nechodia po západných krajinách, aby ich poučovali a kritizovali za to, čo robia zle u seba doma. Nevnucujú svoj model celému svetu, ako to robia Američania či Európania. Tak to má byť.

Naopak, Západ má neustále predstavu, že sa môže k iným štátom správať ako ku svojim kolóniám a každého, kto neprijíma ich ideologický model, považuje za menejcenného. Čína to odmieta a ja jej plne rozumiem. Táto úžasná krajina si zaslúži úctu a rešpekt, nie poučovanie.

Západ spáchal v dejinách toľko zločinov proti ľudskosti, že nemá ani to najmenšie právo, aby poučoval iných. Rešpekt k iným, sociálny pokrok a mier. To sú hodnoty, ktoré zastáva Čína na čele s komunistickou stranou. A preto si ju vážim.

Na každom stretnutí som dostal otázku, prečo Slovensko podporuje čínskych separatistov? A zakaždým som musel vysvetľovať, že nie, Slovensko nič také nerobí. To len na Slovensku máme úbohého prezidenta, ktorý síce nemá žiadnu výkonnú moc, ale plne slúži americkým záujmom a preto takto trápne provokuje a škodí Slovensku.

USA si neželajú, aby mala Čína dobré vzťahy s inými štátmi a využívajú takéto trápne figúrky na to, aby páchali rôzne provokácie, ktoré by ruinovali naše vzťahy s ČĽR. Som si istý, že čínski partneri pochopili moje postoje a najmä to, že Slovensko rešpektuje Čínu a jeden americký pudlík nemôže zvrátiť našu spoluprácu a priateľstvo.

Nadviazal som s čínskymi predstaviteľmi veľmi dobré vzťahy. Teším sa na spoluprácu s čínskym parlamentom, s čínskymi komunistami, ako aj s čínskymi univerzitami a výskumnými ústavmi. Našou úlohou ako poslancov je zlepšovať naše vzťahy s celým svetom a šíriť dobré meno Slovenskej republiky. Presne o to som sa v Číne usiloval.

Nehovorím, že Čína nemá pred sebou mnohé výzvy, vrátane boja proti nerovnosti či ochrany životného prostredia, ale to si čínski lídri na čele so Si Ťi-pchingom dobre uvedomujú. Nikto zo Západu ich nemusí poučovať.

Želám si, aby Čína ďalej prosperovala a aby s ňou malo Slovensko čo najlepšie vzťahy. Práve to som zdôrazňoval na každom stretnutí s čínskymi lídrami. Ešte raz: čínski komunisti dostali z chudoby 700 miliónov ľudí a z rozvojovej krajiny urobili svetovú veľmoc. Klobúk dole. Nič iné sa nedá povedať: klobúk dole, Čínska ľudová republika!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…