Čínu už v rozletu zastaví jedině válka. A USA proto....

08.11.2015 7:41

Pevninská Čína a Tchaj-wan jsou si stále blíž. Obě území se sbližují, přestože se to zřejmě Spojeným státům nelíbí. Čína letos vyvíjela velkou diplomatickou aktivitu a velmi úspěšnou, s Ruskem, s Japonskem, s jižní Koreou, ale i s Velkou Británií. V rozletu by prý Čínu dokázaly zastavit už jen válka nebo vlastní velké chyby.

Čínu už v rozletu zastaví jedině válka. A USA proto....
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Oskar Krejčí

„Před týdnem byla v Číně na své osmé návštěvě německá kancléřka, tento týden byl v Pekingu francouzský prezident. Podle zprávy čínského ministerstva obchodu stouply jenom v období od ledna do května přímé investice Číny v Evropě o 367,8 %. Mimochodem: Čína, Japonsko a Jižní Korea připravují dohodu o bezcelním obchodu. Přitom v roce 2013 byl obrat mezi těmito třemi zeměmi 681,4 miliardy dolarů, což je více než obchod Číny s Evropskou unií nebo s USA. Čína nastartovala nový typ mezinárodních vztahů, v jejichž rámci činí obrovské investice. Ty neprovázejí jen výstavbu Nové hedvábné cesty a námořní cesty. Jde také o hledání efektivního umístění nadbytečných dolarů a v neposlední řadě rozmísťování vlastní čínské měny v bankovních centrech světa. Jsou to aktivity, které se zúročí až za několik let,“ nastiňuje svůj pohled na dění v Asii Oskar Krejčí v rozhovoru pro První zprávy.

Celý text ZDE

Čína přitom demonstrovala také svou blízkost k Rusku. Došlo i na návštěvu čínského prezidenta ve Velké Británii a v USA, v jihokorejském hlavním městě Soulu se setkali jihokorejská prezidentka, čínský prezident a japonský premiér, jak již bylo naznačeno. To jen část českých politiků neustále Čínu kritizuje a nechce vidět, že je Čína na vzestupu. Chybu dělají i Spojené státy, které teď vyvolávají napětí v Jihočínském moři.

Čína bohatne, buduje moderní železniční tratě, vodní cesty, ale investuje i do dalších průmyslových odvětví. Rostoucí politická a vojenská moc Číny se zkrátka odvíjí od jejího ekonomického úspěchu, jehož základy leží v reformách komunistického čínského hospodářství v 70. letech minulého století. Díky nim se dnes zdá, že se čínští komunisté rozhodli koupit si kapitalistický svět.

 „Jisté je, že obrovský nástup Číny mohou zastavit jen její vlastní chyby. Nebo velká válka,“ uzavírá Krejčí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …