Církev chce, aby ji Češi měli rádi. Duchovní proto mají chodit na fotbal

24.10.2014 10:10

Ve snaze zlepšit obraz katolické církve u široké veřejnosti by se měli duchovní účastnit například fotbalových utkání. Taková a podobná doporučení nyní kolují uvnitř katolické církve, píší páteční Lidové noviny. Podle nich církev tato doporučení zformovala na základě výsledků rozsáhlé studie o české spiritualitě.

Církev chce, aby ji Češi měli rádi. Duchovní proto mají chodit na fotbal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Interiér kostela sv. Anny na pražském Žižkově

„Ukázalo se, jak velký význam mají neformální zprávy. Musíme rozvíjet informování o církvi, které není vázáno na liturgii. Tedy zlepšit civilní projev,“ řekl listu generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Příkladem podle něj může být přítomnost duchovních na místech, která nejsou spojená jen s obřady, například na sportovních utkáních.

Církev chce lidem více vysvětlovat nutnost restitucí

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že 30 % lidí, kteří podporují církev, nerozumí restitucím. „To je nutné změnit. Hodláme proto vydávání církevního majetku dovnitř církve více vysvětlovat,“ řekl listu Holub.

Někde katolíci zavedli komentované prohlídky kostelů

Podle deníku již některá z doporučení katoličtí duchovní do praxe uvedli. „Od května letošního roku například moravská biskupství ve spolupráci se Zlínským krajem a městy více otevřela brány svých kostelů lidem a nabídla komentované prohlídky spojené s vysvětlováním dějin," uvedl list.

Olomoucký arcibiskup na fotbal nepůjde

Mluvčí olomoucké arcidiecéze Jiří Gračka deníku řekl, že zmíněná doporučení v celostátním měřítku moc nefungují, protože každá diecéze je do jisté míry autonomní. Olomoucký arcibiskup tak podle Gračka na fotbal nejspíše nepůjde, i když jiné aktivity nevylučuje.

Komentátor zapochyboval nad samotným průzkumem

Na jiném místě listu se k tématu v komentáři vrací Zbyněk Petráček. Za použití okřídleného výroku bývalého britského premiéra Winstona Churchilla „Věřím jen těm statistikám, které jsem si sám zfalšoval,“ vyjádřil pochybnosti nad zmíněným průzkumem, který si katolická církev nechala zpracovat. Petráčka především zaujalo to, že ze zmíněného průzkumu vyplývá, že 20 % českých věřících věří v evoluci, zatímco 53 % na stvoření. To se mu zdá na české poměry příliš. Protože když loni podobný průzkum proběhl v USA, vyšel podíl těch, kteří věří na stvoření, mnohem nižší, v průměru 33 %. „Že by byli většinoví čeští katolíci ve věci kreacionismu američtější než Američané?“ podivuje se komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…