Církev se dokáže starat o majetek lépe než stát, vzkazuje čtenářům Bělobrádek. A jako zvěrolékař se vyjádřil k halal porážkám

25.05.2016 16:02

Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek opět odpovídal na dotazy čtenářů ParlamentníchListů.cz. Ty tentokrát zajímaly jeho názory na halal porážky, křesťanskou víru či církevní restituce. Na přetřes však přišly i jeho cesty do zahraničí a napsal také pár slov k uprchlickým kvótám.

Církev se dokáže starat o majetek lépe než stát, vzkazuje čtenářům Bělobrádek. A jako zvěrolékař se vyjádřil k halal porážkám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek, když ještě byl místopředsedou Sobotkovy vlády

Jeden ze čtenářů chtěl vědět, proč Bělobrádek hlasoval proti vydání ke stíhání poslance Stupčuka. Ten má být vyšetřován kvůli řízení pod vlivem alkoholu. „Myslíte, že poslanci nemusí dodržovat platné zákony ČR nebo jste měl pro toto hlasování nějaký jiný zásadní důvod?“

Bělobrádek odpověděl velmi stručně, že zatím byl vždy proti vydání poslanců ke stíhání, „bez ohledu na případ“, čistě z principiálních důvodů. Hlavně proto, že poslanci zkrátka mají mít po dobu svého mandátu imunitu. „Pro mě je to věc jistoty,“ poznamenal.

„Máme si myslet, že pod státním dozorem při halal porážce zvíře MÍŇ trpí???“ ptal se Bělobrádka další ze čtenářů, který se zároveň dožadoval odborné analýzy toho, kolik zvířat jde na halal a kolik na košer porážku.

„Pokud je porážka provedena správně, zvíře netrpí,“ odpověděl Bělobrádek s tím, že všechny tyto porážky mohou proběhnout pouze za přítomnosti veterinárního lékaře a dodal: „Jestli jsem v něčem specialista, tak je to ochrana zvířat proti týrání,“ čímž odkázal na svou profesi veterinárního lékaře.

„Takže místo našich zákonů o ochraně proti týrání zvířat jsou povoleny halal porážky v 21. století, nebo jsme zas ve středověku?“ otázala se Bělobrádka paní Milová, které se nelíbí, že se udělují lidem výjimky.

Bělobrádek poznamenal, že výjimku pro provádění vlastních porážek dostala i židovská komunita, která „tady je usazena cca 1000 let“. Halal porážky přitom probíhají pouze za státního dozoru.

Čtenář s přezdívkou venos se již po několikáté zeptal Bělobrádka na to samé. Proč přistupuje na jednorázové uprchlické kvóty a odmítá odpovědět na jeho dotaz, proč je tedy proti kvótám trvalým.

Bělobrádek jen shrnul, že ČR byla v Evropské unii přehlasována a proto plní svou povinnost, zároveň však čeká na výsledek žaloby, kterou vůči EU podalo Slovensko.

„Neuvažoval jste o zadání studie na využití Hyperloop přepravy v ČR?“ ptal se čtenář s přezdívkou Vizionář. „Je to skvělá příležitost k inovaci a rozvoji,“ komentoval jeden z nejnovějších způsobů osobní přepravy, který nedávno vymyslel Elon Musk. „Inovace mohou pootevřít oči na ministerstvu dopravy,“ podotkl.

Bělobrádek jen v krátkosti odpověděl, že systém Hyperloop nezná, a odkázal čtenáře na Technologickou agenturu ČR, která snad podle něj má prostředky se tématu věnovat.

„Proč říkáte, že naše země křesťanská není?“ ptala se Bělobrádka Jana z Arku. „Naše země je křesťanská. Jen někteří lidé nechodí do kostelů,“ poznamenala s tím, že lidé jen neprojevují svou víru tolik veřejně, jako tomu bylo dřív. „Islám zde není, to považuji za lež. Je zde pár tisíc muslimů, zatím nejsou nebezpeční, protože je jich málo,“ podotkla s tím, že nechápe, jak předseda KDU-ČSL může tvrdit, že Česko není křesťanskou zemí.

„Pěkný den, vycházím z tvrdých dat statistického úřadu při sčítání lidu,“ odpoveděl stručně Bělobrádek s tím, že kresťanů není většina populace a muslimů je jen menšina.

„Nic ve zlém, ale jak máme s ohledem na minulost církve věřit, že svůj majetek budete spravovat tak, jak se od ní očekává?“ ptala se čtenářka Daněková. Má totiž strach, že církev se svým majetkem nyní naloží jak se jí zlíbí. „Spousta památek chátrá už teď a nemyslím si, že církve, i kdyby chtěly, zmůžou do budoucna víc než dosud stát,“ podotkla.

Podle Bělobrádka jsou však židovské obce, církve a náboženské společnosti zběhlejší v hospodaření než stát a chátrání památek vidí spíše jako nedostatečné financování ze strany státu, než ignoraci ze strany církve.

Čtenářku Kláru Zidkovou zajímalo, jak dlouho bude ještě Bělobrádek jezdit na zahraniční cesty „pro rozumy“ do Spojených států. Na to místopředseda vlády reagoval poněkud podrážděně tím, že dokud budou mít USA experty ve vědě, výzkumu a inovacích, bude za nimi jezdit se učit. „To mám jezdit do Senegalu?“ zeptal se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…