Církev ustoupí státu. Nepodá za restituce tisíce žalob, ale jen tři sta

20.12.2015 16:06

Církve hlásí, že ustoupily státu. Místo tisíců žalob, které mohly podat, jich nakonec církevní představitelé podají jen na tři stovky. Informuje o tom Právo. Svaz měst a obcí vstřícné gesto církví přivítal. Právníci ale tvrdí, že jde jen o prázdné gesto, protože k obrovskému množství majetku už by se církve tak či tak nedostaly.

Církev ustoupí státu. Nepodá za restituce tisíce žalob, ale jen tři sta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

Církve v Česku chystaly tisíce žalob na stát a to kvůli majetku, který měl církvím připadnout na základě zákona o církevních restitucích. Nakonec ale biskupové učinili vstřícné gesto.

„Dosud chystali žaloby i na podle nich nezákonné převody bývalých církevních pozemků od roku 1991. Přesto chce církev podat do konce roku až 300 žalob. Podle církevních představitelů jde i tak o vstřícné gesto vůči státu, protože jinak by žalob bylo násobně víc. A proč se má právě rok 2006 stát předělem? Tehdy začal vznikat zákon o církevních restitucích a stát sepsal, co je schopen církvím vydat a za co jim zaplatí paušální náhradu,“ píše deník.

Svaz měst a obcí sice biskupům a dalším církevním představitelům poděkoval, ale právníci prozradili, že vlastně není za co děkovat. K pozemkům, z hlediska více než deseti let, by se podle zákona stejně nedostali. Občanský zákoník totiž předpokládá, že obce před rokem 2006 nemohly vědět, že se o majetek budou zajímat církve, takže ho držely v dobré víře – a teď už pozemky drží deset let, takže z hlediska soudů už je prakticky nedobytný.

„Víme o případech, kdy si obce připsaly majetek protizákonně, ale bylo to dříve, než byla spočítána finanční náhrada. A my vnímáme, že bychom mohli být napadnuti, že chceme peníze dvakrát,“ říká k tomu biskupský sekretář Tomáš Holub. Dodal, že i přes toto omezení podají 250 až 300 žalob.

Církve podle Holuba dostaly 60 procent majetku, který požadovaly. Jen asi ve 20 procentech případů bylo rozhodnuto záporně. O dalších dvaceti procentech ještě bude rozhodnuto.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…