Církev zůstane po restitucích chudá. I to zaznělo v ČT

20.11.2013 19:45

Generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub v ČT prohlásil, že i po restitucích zůstane katolická církev chudá. Ujistil totiž, že peníze neprojí, ale že je použije k pomoci potřebným. Obavy proto nejsou namístě.

Církev zůstane po restitucích chudá. I to zaznělo v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

„Já myslím, že církev bude chudá. To myslím naprosto vážně. To nebudou prostředky, které projíme, my jimi chceme pomáhat, jako to děláme dosud,“ ujistil. A zdůraznil, že v souvislosti s vrácením majetků přestane být církev financována státem, a proto majetky potřebuje k tomu, aby mohla pokračovat ve své činnosti. „Budeme jediným státem v Evropě, ve kterém církve budou placeny výhradně z vlastních prostředků,“ připomněl.

Holub: Nechceme bezcenné papíry

Holub přiblížil stanovisko církve, které bude zastávat při čtvrtečním jednáním s ČSSD. „Pro nás je důležité shodnout se na tom, že to není žádné velkorysé rozdávání, ale je to majetek, který je nutný pro fungování církve. Těch ústupků, které jsme udělali, je obrovské množství. Ty jim také připomeneme. Jsme ale připraveni převzít část z peněžních náhrad formou dluhopisů. My nejprve budeme chtít naslouchat sociální demokracii. Podíváme se, jestli jejich návrhy stojí na reálných číslech. My se domníváme, že nikoli,“ konstatoval.

Církev je také připravena zrušit dohodu o kompenzacích za inflaci. „V okamžiku, kdy stát řekne, že nám peníze vyplatí okamžitě, pak samozřejmě souhlasíme. My chceme zdroje proto, abychom pomáhali. Nechceme bezcenné papíry,“ uvedl Holub. A neopomněl zmínit, že stát je ve vydávání zabaveného majetku liknavý. Od července církev požádala o 50 tisíc majetků a zatím jí jich bylo vráceno jen něco přes 500. „Přitom stát má na posouzení oprávněnosti půl roku,“ připomněl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…