Církevní experti odmítli všechny výhrady ČSSD k restitucím

26.03.2014 6:08

Expertní komise církví odmítla všechny výhrady, které k současné podobě restitucí měli během společného jednání zástupci ČSSD a ANO. Část připomínek politiků podle církví vychází z ideologicky ovlivněného postoje k církvím, uvádějí prý zřetelně nepravdivá tvrzení. Zástupci církví odmítli i druhou část připomínek, v nichž politici zákon o majetkovém vyrovnání označují jako nespravedlivý a kritizují výpočet finanční náhrady.

Církevní experti odmítli všechny výhrady ČSSD k restitucím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel, ilustrační foto

Zástupci církví uvádějí, že výhrady ČSSD a ANO chybně vycházejí především ze srovnávání zákona o majetkovém vyrovnání pouze s jedním restitučním předpisem z minulosti - zákonem o půdě z roku 1991. Podle církví ale obě normy uplatňují odlišnou restituční metodu a vztahují se na odlišně vymezený okruh majetku, a jsou proto principiálně nesrovnatelné.

Premiér Bohuslav Sobotka včera uvedl, že schválení církevních restitucí připomíná hlasování v ukrajinském parlamentu. Sobotka kritizoval, že se o církevních náhradách rozhodlo většinou jednoho hlasu „na poslední chvíli". U tak rozsáhlých převodů majetku to podle něj není v civilizované zemi možné.

Církve se Sobotkou nesouhlasí

Zástupci církví uvádějí, že tohle církvím nemůže být kladeno za vinu. Ústavní soud ve svém nálezu potvrdil, že návrh byl přijat legitimním a legálním způsobem, připomíná materiál církevních zástupců v komisi a dodává, že ČSSD měla po dobu více než 20 let příležitost spolupůsobit na přijetí restitučního předpisu, zejména v době, kdy byla vládní stranou.

Také jiné právní předpisy v posledních 20 letech byly přijímány těsnou většinou a nemá to vliv na jejich legitimitu. „Naopak v letech 1948-1989 byly právní předpisy přijímány 'velkými většinami' a právní řád se z důsledků takto přijímaných předpisů dosud nevzpamatoval," uvedly v prohlášení církve.

Podle dokumentu také není pravdou, že představitelé církví deklarovali, že „zákonem z roku 1990 jsou veškeré nároky církví na vydání majetku vypořádány". Takzvaný výčtový zákon umožnil činnost katolickým řeholním řádům, které komunisté násilně potlačovali.

ČSSD a ANO také měly výhrady k postupu, jakým byl v roce 2007 stanoven rozsah státem zabraného církevního majetku, z těchto výpočtů se vycházelo při jednání o restitucích v roce 2007 i v letech 2010 a 2011. Ve svých výhradách politici požadují, aby byl zvolen postup individuálního oceňování jednotlivých nemovitostí, jak tomu bylo v zákoně o půdě. Tato námitka však podle církví opět opomíjí jinou konstrukci narovnání, kdy cílem bylo na jedné straně odejmout církvím podporu ze státního rozpočtu, na straně druhé nahradit zabraný majetek paušální hodnotou stanovenou zákonem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…