Církevní řád chce vzít osmdesátileté babičce střechu nad hlavou. A váš ministr podlézá sudeťákům. V debatě šéfů komunistů a lidovců to na Primě vřelo

05.06.2016 12:03

V nedělní Partii televize Prima se střetli předseda lidovců Pavel Bělobrádek a šéf komunistů Vojtěch Filip. Svedli ostrou bitvu o církevní restituce, ale nejen o ně. Debatovali také o rozpočtu, kde si prý ministr financí Andrej Babiš stěžuje, jak jsou všichni proti němu. Bělobrádek podle vlastních slov čeká, kdy si Babiš vzpomene na marťany. Pořad ovšem odstartoval ostrou kanonádou nad počínáním ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL).

Církevní řád chce vzít osmdesátileté babičce střechu nad hlavou. A váš ministr podlézá sudeťákům. V debatě šéfů komunistů a lidovců to na Primě vřelo
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

V úvodu pořadu se však pánové věnovali projevu ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), jenž promluvil na sjezdu sudetských Němců v Norimberku. Je to logické vyvrcholení celého procesu od omluvy prezidenta Václava Havla, přes projev expremiéra Petra Nečase až po tuto cestu,“ shrnul Bělobrádek.

„Pan předseda Bělobrádek tady předvedl krásnou manipulaci. Ministr kultury předvedl v den Terezínské tryzny totální podlézavost. A co to mělo za následek? Opravdu drsný projev sudetoněmeckého spolku na adresu předsedy Senátu Milana Štěcha, který promluvil právě na Terezínské tryzně. To už hraničí s útokem na suverenitu České republiky!“ rozohnil se předseda komunistů.

Zuřil kvůli údajné manipulaci s historií. Musíme si prý uvědomit, jak šly věci za sebou, že napřed došlo k rozbití Československa, posléze ke druhé světové válce rozpoutané Německem, a teprve pak k odsunu sudetských Němců. „Já rozumím tomu, že dnešní mladí lidé už nemají tolik informací a možná se nechají ovlivnit, ale právě proto je třeba tu historii připomínat,“ hřímal dál Filip ve studiu.

Bělobrádek poznamenal, že je dobré si Hermanův projev přečíst, než se o něm bude mluvit v televizi. Ministr Herman totiž na zmíněnou časovou posloupnost událostí nezapomněl. Těžko na ně mohl zapomenout, když nemalá část jeho vlastní rodiny padla za oběť nacistickému řádění. „Nesmíme zapomenout, ale měli bychom odpustit,“ podotkl Bělobrádek.  Trval na tom, že na Němce nelze uplatňovat princip kolektivní viny. A toho se chytil Filip.

„Na komunisty je princip kolektivní viny uplatňován už pětadvacet let, ačkoli mnozí z nás v kritické době ani nežili,“ zaznělo z úst předsedy KSČM. Dále zdůrazňoval, že Benešovy dekrety jsou součástí ústavního pořádku a nelze je rušit, pokud si chceme zachovat svou suverenitu. Bělobrádek se ale podivoval nad tím, proč to Filip vůbec zmiňuje, když nikdo z české vlády ani náhodou zrušení Benešových dekretů nezmínil.

Nejde o žádné restituce, ale o dar, zdůrazňuje Filip

Většina pořadu však byla věnována církevním restitucím. „To nejsou žádné restituce, to byl dar od státu církvím za to, že přijmou odluku církví od státu. A každý dar má být řádně zdaněn,“ zdůrazňoval okamžitě Filip.  Vrátil se až do 18. století a připomněl, že už císař Josef II. zabavil církvi velké množství majetku a předa jí ho jen do správy. Nemluvě o tom, že některé církve v inkriminované době vůbec neexistovaly.

Osmdesátiletou paní teď žalují cisterciáci. Ta paní už vyhrála ten spor, cisterciáci jí žalují o dům, ve kterém ta paní žije už 12 let a který si postavila ještě za života jejího manžela. Jak jí asi bylo, když jí přišla žaloba, ptal se Filip. Nemluvě o tom, že se řada nizozemských občanů obrací na stát a s hrůzou sleduje, že české církve požadují po občanech jiného státu majetky, které si před lety v dobré víře koupili. Na Lipně.

Předseda lidovců souhlasil s tím, že nejde o restituce, jde o vyrovnání a závazek, že už církve po státu nebudou požadovat nic dalšího. „A Kdyby se to tady celých 25 let neodkládalo, tak by ty zmíněné nové církve nedostaly nic. ... A je dobře, že zde fungují nezávislé soudy, které rozhodnou ve sporných případech. Pan předseda Filip tady zmínil velmi nepříjemný případ, který byl tedy rozhodnut. Ale já připomenu, že se tu děla křivda celých 25 let tzv. blokačním paragrafem,“ připomněl lidovecký vicepremiér.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Já v tom vidím trochu i nádech antisemitismu, protože tento návrh poškodí např. Federaci židovských obcí  A obě ty strany, které toto téma významně oživovaly, tak tratily významné množství voličů. Takže já si myslím, že je to oživování mrtvoly,“ vyjádřil se Bělobrádek.

Filip se okamžitě ohradil, že komunisté voliče neztratili. A pokud jde o vztah státu a církve, tak ten byl upravován už od dvacátých let 20. století. Už tehdy dostávaly církve peníze od státu. Komunistická vláda po roce 1948 na tuto tradici pouze navázala. A Filip věří, že ČSSD, ANO a komunisté prosadí zdanění finanční části vyrovnání restitucí. Bělobrádek věří v opak, jelikož v tomto smyslu byla podepsána koaliční smlouva.

Ve druhé polovině se pánové přeli o podobu rozpočtu. „Pan Babiš dlouhodobě říká, že všichni jsou proti němu a všichni se na něj spikli. Já už jen čekám, kdo v tom budou hrát roli marťani. Je to tak, že někdy hlasujeme s ČSSD, někdy s ANO, takový je prostě život,“ zaznělo z úst Bělobrádka.

Filip to prý z poslaneckých lavic vidí trochu jinak. Dosud nikdy nebyl ve Sněmovně takový chaos, jaký tam koalice provozuje dnes, byť se alespoň nechová arogantně, na rozdíl od vlády Petra Nečase. Bělobrádka pak pochválil za to, že dokázal získat miliardy navíc pro vědu a výzkum. Toho si cení, jelikož právě věda a výzkum zajistí v budoucnosti pracovní místa pro lidi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…