Církevní řád má 20 členů, soudí se o pozemky a tři činžáky

17.02.2014 7:07

Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou má v současnosti 20 členů a žádá o stovky lukrativních hektarů pozemků. Podle zjištění deníku Právo se o některé další pozemky soudí, například v Ďáblicích, nebo také o tři činžovní domy v Praze - Karlíně. Řád se domnívá, že byly na obec převedeny protizákonně. Jenže poslanci i starostové zase namítají, že obce měly být vyňaty a církve naopak za nevydaný majetek dostávají vysokou paušální náhradu.

Církevní řád má 20 členů, soudí se o pozemky a tři činžáky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pole, ilustrační foto

Anketa

Souhlasíte s církevními restitucemi?

6%
91%
hlasovalo: 72825 lidí

Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou má v současnosti 20 členů. Jedná se o jediný původní český katolický řád a patřilo mu po republice mnoho polí, lesů a také statků, kde hospodařil. Právo vypočítává, že jen v Praze a okolí, například Slivenci či v Dobřichovicích, měl k 25. únoru 1945 více než 1000 hektarů pozemků.

Už do měsíce by Rytířský řád Křižovníků měl dostat v pražských Ďáblicích 166 hektarů pozemků. Deník Právo uvádí, že se jedná o velice lukrativní parcely včetně areálu bývalého statku. Kdyby je chtěl řád prodávat, vydělá na nich miliardy. Podle cenové mapy se totiž metr čtvereční v Ďáblicích prodává minimálně za pět tisíc korun.

To však není vše, co řád od státu v rámci restitucí požaduje. Chce prý další stovky hektarů pozemků okolo Prahy i jinde po republice. Kromě toho se soudí se státem o další pozemky v Ďáblicích a také s Prahou 8 o tři činžovní domy. V zákoně je podle Práva paragraf, který církvím umožňuje soudit se o majetek, který byl vydán navzdory takzvané blokaci. Ta začala platit od roku 1991 a zakazovala SPÚ nakládat s bývalým církevním majetkem.  Pokud by soud určil, že majetek byl převeden na obce protizákonně, pak by byl vydán církvím. Proto se řád rozhodl žalovat například Prahu 8 a žádat činžovní domy, o kterých si myslí, že byly na obec převedeny protizákonně, navzdory blokaci.

Za nevydaný majetek církve dostávají vysoké náhrady

Nad tím se podivil mimo jiných i poslanec sociální demokracie Jeroným Tejc, protože prý předpokládal, že obce jsou ze zákona z vydávání majetku vyloučeny a že za nevydaný majetek dostávají církve vysokou náhradu.

„Bývalá vláda zákon hájila s tím, že tyto věci budou vyřešeny paušální náhradou. Prostě, že cokoli z majetku obcí a krajů bude nahrazeno paušální částkou, která dosahuje astronomické výše 59 miliard, a to ještě navýšeno o inflaci,“ uvedl Tejc.

O tom, že městská část nabyla činžovní domy v souladu s právem, je přesvědčen i místostarosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS). Podle něj zákon o církevních restitucích jasně říká, že obce majetek vydávat nebudou a počítá s tím, že za nevydaný majetek bude vydána náhrada. Gros věří, že soud dopadne ve prospěch Prahy 8 a byty v činžovních domech budou moci být podle plánu privatizovány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…