Církevní restituce: Němečtí rytíři asi mají smůlu

26.11.2013 8:06

Řád německých rytířů ve svém sporu s českým státem o vydání rozsáhlých majetků pravděpodobně neuspěje, i když určitou šanci má. V rozhovoru pro server iHNed.cz to uvedl děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kuklík. Řád německých rytířů usiluje v rámci církevních restitucí mimo jiné o hrad Bouzov, lázně Karlova Studánka i tisíce hektarů pozemků.

Církevní restituce: Němečtí rytíři asi mají smůlu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Městský soud

Podle serveru považuje řád za svůj hlavní trumf rozsudek poválečného Nejvyššího soudu, který znárodnění podle Benešových dekretů zrušil. „Jenže právě s touto argumentací řád už několikrát narazil. Například Nejvyšší správní soud v roce 2007 rozhodl, že verdikt poválečných soudců nelze uznat,“ upozorňuje server.

Nicméně řád se chce o zmíněné majetky soudit znovu. Podle děkana Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jana Kuklíka němečtí rytíři tvrdí, že majetek jim byl zkonfiskován už za druhé světové války. „Takže v roce 1945 by byl formálně napsán na německou říši a konfiskoval by se jí. Pak se na něj restituce opravdu nevztahuje. Ale jde ještě o to, že o věcech probíhá řízení,“ uvedl Kuklík pro server iHNed.cz.

Připomněl tvrzení rytířů, že rozsudek Nejvyššího správního soudu konfiskaci podle Benešových dekretů zrušil a jejich majetek byl znárodněn až v roce 1949 a 1951. Pak by skutečně měl být řádu požadovaný majetek vrácen. „Ale s čím obě strany sporu přijdou k soudu a jaké jsou v tom listiny, to se zatím nedá předvídat, protože to bude evidentně předmětem až toho řízení,“ míní Kuklík.

Závěrem ale na otázku, jak podle něj soud asi dopadne, uvedl: „Já osobně bych se klonil k tomu, že pokud bude brát v úvahu dobový kontext norem a dosavadní argumenty, tak rozhodne, že bylo konfiskováno podle Benešových dekretů, a majetek by proto být vydán neměl.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…