Církevní restituce by konečně umožnily využívat blokovaný majetek

09.05.2011 8:50

Jedním ze slibů koaliční vlády bylo při jejím vzniku i vyřešení církevních restitucí. Převaha 118 hlasů měla být zárukou, že se to konečně povede. Ale teprve poté, co ustála svoji zřejmě největší krizi, to vypadá, že jeden z posledních transformačních problémů opravdu hodlá vyřešit, píše politolog Josef Mlejnek v komentáři pro Lidové noviny.

Církevní restituce by konečně umožnily využívat blokovaný majetek

Mohutná koaliční převaha jako důsledek loňských květnových voleb slibovala, že by se mohlo podařit jeden z posledních velkých transformačních problémů: restituce církevního majetku. „Soudě dle výroků koaličních politiků z minulého týdne by nové řešení - proti předešlému návrhu Topolánkovy vlády - snížilo úhrn vyplácených peněz a naopak rozšířilo objem přímo vydávaného majetku," uvádí politolog Josef Mlejnek v komentáři Lidových novin.

Připomíná, že předchozí restituční suma 83 miliard korun, ovšem se splácením rozloženým po 60 let, které by proto dosáhlo i s úroky 270 miliard, část veřejnosti dráždila. „Zejména onen koncový obnos, byť si každý mohl prostým dělením spočítat, že by znamenal průměrný roční výdaj 4,5 miliardy, tedy 0,4 procenta z objemu státního rozpočtu ČR pro rok 2008," přibližuje politolog, jaký dopad by to mělo na náš rozpočet.


 

České kolektivní vědomí není pro církev příliš pozitivní

Zároveň poukazuje na to, že církev je v českém kolektivním vědomí vnímána jako nějaký soft Taliban, který kdysi právě díky obrovskému majetku disponoval velkou mocí. „V mírnější verzi se církev považuje za muzejní exponát, jehož poselství je však beznadějně zastaralé, takže není důvod ho zbytečně přikrmovat ze státního rozpočtu," píše Mlejnek.

Polistopadové právní úpravy nezměnily podstatu zákona z roku 1949, v němž si chtěl komunistický režim o majetek oloupené církve plně podmanit, neboť právo výkonu duchovní služby podmínil státním souhlasem. Stát se tehdy též zavázal církve hospodářsky zabezpečovat, leč v praxi šlo o velmi skromné financování.

Konkrétní restituční návrh by měl vzniknout do poloviny června

„Podstatu problému tvoří otázka uspořádání vztahů mezi státem a církví. Polistopadová odluka však uvízla na mrtvém bodě právě kvůli restitucím. Majetek, o nějž by v restitucích šlo, je navíc v dané situaci neproduktivní, neboť nakládání s ním je ze zákona blokováno. Může být užitečný jen tehdy, pokud se restituce dokončí," upozorňuje politolog.

Podle ministra kultury Jiřího Bessera by měl konkrétní restituční návrh vzniknout do poloviny června. „Ale kdo ví, co se tou dobou zase bude dít, možná budou celou koalicí znovu šít všichni čerti. Pokud tak činí ve snaze zabránit církevním restitucím, nabízí jejich realizace i nečekaně nadějné vyhlídky na vládní stabilitu," uzavírá Mlejnek.

K věci:

Majetek pro církve v ohrožení. VV dělají problémy 

Jandák o restitucích: To osm církevních bratří dostane 500 hektarů lesa? 

Stát chce dát církvím méně peněz, ale více pozemků

Foto: starokatolici.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…