Církevní restituce prý zatěžují agendu současné vlády. Paroubek má návrh

16.01.2015 14:31

Někdejší premiér za ČSSD Jiří Paroubek se dnes opět vyjádřil k církevním restitucím, které podle něj neúměrně zatěžují státní administrativu. I proto, že je údajně řada požadavků církví sporná, navrhuje posunout termíny pro případné vydávání majetku církvím do konce tohoto volebního období.

Církevní restituce prý zatěžují agendu současné vlády. Paroubek má návrh
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Podle Jiřího Paroubka jde o špatný zákon, „který významným způsobem zatěžuje státní pokladnu na třicet let a bezprostředně zatěžuje státní administrativu,“ tvrdí expremiér s tím, že z pochopitelných důvodů na to není připravena.  

„Řada požadavků církve je sporná a jejich posouzení vyžaduje čas. Nejsnazší možností řešení některých problémů s vydáváním majetku by bylo posunout termíny pro případné vydávání majetku církvím do konce tohoto volebního období,“ píše a dodává, že by podobný návrh mohl projít Sněmovnou i Senátem. On sám se netají tím, že zákon by potřeboval zásadní revizi, což, jak uvádí, není možné kvůli stanovisku pravice, hnutí ANO a lidovců.

Co Jiří Paroubek přesně napsal:

Církevní restituce obtěžují agendu současné vlády

Předchozí pravicová vláda, i díky hlasu za korupci odsouzeného poslance Pekárka, prosadila zákon o církevních restitucích v takové podobě, ve které dnes je. Jde o špatný zákon, který významným způsobem zatěžuje státní pokladnu na třicet let a bezprostředně zatěžuje státní administrativu. Ta je zavalena bezpočtem žádostí, hlavně od katolické církve, na což pochopitelně aparát státu nebyl a není připraven.

Řada požadavků církve je sporná a jejich posouzení vyžaduje čas. Nejsnazší možností řešení některých problémů s vydáváním majetku by bylo posunout termíny pro případné vydávání majetku církvím do konce tohoto volebního období. Myslím si, že pro takové řešení by se ve sněmovně i v senátu našla potřebná většina hlasů, když už není možné, s ohledem na stanovisko pravice, hnutí ANO a lidovců, přistoupit k zásadní revizi zákona o církevních restitucích.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…