Církevní školy by mohly přijít o státní dotace, navrhl Chládek. Lidovci jsou proti

14.07.2014 20:04

Soukromé a církevní školy by mohly přijít o část státních dotací. Navrhl to ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) a podpořil to i premiér Bohuslav Sobotka. Školy by tak přišly až o 400 milionů korun, které dostávají na provozní náklady. Církevní školy by si to prý mohly hradit samy pomocí peněz z restitucí. Napsal server Rozhlas.cz.

Církevní školy by mohly přijít o státní dotace, navrhl Chládek. Lidovci jsou proti
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

„Není normální, aby soukromé školy, které vybírají školné, dostávaly stejné dotace na provoz jako veřejné školy. Často sídlí v budovách, které patří církvi. My stále hledáme na státem zřizované školy nové a nové prostředky a přitom máme téměř podobná pravidla pro soukromé školy,“ prohlásila pro ČRo poslankyně Vlasta Bohdalová (ČSSD).

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartoška ovšem upozorňuje, že církevní školy nevybírají školné. Navíc do nich nechodí jen věřící žáci, tyto školy navštěvuje celé spektrum dětí.

Návrh může vést k likvidaci škol, obávají se lidovci

„Církevní majetek se vrací a bude na církvi, jak s ním naloží. Restituce nejsou vypořádány v letošním roce, ale před námi je horizont nějakých 25 let. Navíc s tímto zdaleka nesouvisí a stát k úspoře stejně nedojde. Daný návrh by mohl vést k likvidaci těchto škol, žáci by tak museli přejít do jiných škol," obává se Bartošek.

Sociální demokraté by měli o návrhu jednat během koaličních jednání vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…