Církve podaly pět tisíc žádostí. Číslo ale ještě není konečné

21.02.2014 17:30

Církve podle zatím sečtených údajů podaly v rámci restitucí 4982 výzev k vydání 107 821 pozemků a 1810 staveb. Vyplývá to ze souhrnu Státního pozemkového úřadu (SPÚ) aktualizovaného k 13. únoru. Největší část žádostí připadá na SPÚ a Lesy České republiky. Vzhledem k výraznému nárůstu v posledních týdnech loňského roku se bude počet výzev aktualizovat minimálně do konce února, řekla mluvčí fondu Monika Machtová.

Církve podaly pět tisíc žádostí. Číslo ale ještě není konečné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel, ilustrační foto

Od konce ledna úřady připočetly dalších 297 výzev na vydání 5228 pozemků a 27 staveb. Uzavřeno bylo za stejné období 19 dohod na vydání pozemků, celkem bylo uzavřeno 71 dohod. Nejvíce výzev (2780) eviduje SPÚ, Lesy České republiky jich obdržely 1851.

Dotace církvím klesnou na nulu

K dalším institucím, kterým církve podávaly žádosti, patří například Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Povodí Vltavy, ministerstva zemědělství a obrany. Z památek církevní společnosti požádaly třeba o vydání kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, hrad Bouzov, klášter Porta Coeli v Předklášteří, Sázavský klášter, zámky Týniště, ve Žďáru nad Sázavou či v Kroměříži.

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun za majetek, který nemůže být vydán, neboť již dnes není v majetku státu. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím. Podle informací z tisku se církve podáváním žalob u soudů snaží získat i ten majetek, který v minulosti stát převedl na obce.

reklama

autor: lze, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…