Církve podaly už přes tři tisíce žádostí o majetky

18.12.2013 15:17

Do 12. prosince podaly církve a náboženské společnosti 3045 výzev k vydání majetku. S blížícím se datem, kdy možnost podávání žádostí končí, tedy 31. prosincem, se počty výzev zvyšují a týdně úřady evidují několik desítek nových. Od 5. do 12. prosince Státní pozemkový úřad dostal 71 nových výzev, které se týkají 1232 pozemků a tří staveb. Údaje dnes na své webové stránce zveřejnilo Ministerstvo kultury.

Církve podaly už přes tři tisíce žádostí o majetky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

Celkem církve a náboženské společnosti od počátku roku požádaly o 67.137 pozemků a 820 staveb. Od podání žádosti začíná plynout půlroční lhůta, do níž by měla podle zákona být uzavřena mezi státem a žadatelem dohoda; podle dnešních informací MK byly v listopadu uzavřeny dohody s Náboženskou maticí o vydání více než tří desítek pozemků na Mostecku.

Právě dnes jednali prezident Miloš Zeman a pražský arcibiskup Dominik Duka

Stát eviduje také žádosti o movitý majetek, v několika případech již o vydání uměleckých děl rozhodl. Národní galerie v Praze tak vydá gotické desky tvořící Vyšebrodský oltář, čtyři obrazy z rovněž středověkého Puchnerova oltáře a dva obrazy Petra Paula Rubense. Díla zatím zůstanou v expozicích NG jako zápůjčka. Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle schváleného zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také celkem 59 miliard korun navýšených o inflaci. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím. Při současných jednáních o nové vládě se ale vede debata o změně rozsahu restitucí.

Proti způsobu narovnání s církvemi dlouhodobě protestuje sociální demokracie, změny restitucí nevylučuje ani ANO. Naopak třetí pravděpodobný partner v příští vládě - lidovci - považují věc za uzavřenou. Představitelé ČSSD a ANO se v úterý setkali se zástupci církví a dohodli se, že o svých konkrétních požadavcích budou jednat v lednu. Zástupci církví by měli předložit podklady, které vedly k přijetí restitučního zákona. Zástupci politických stran by pak měli doložit oprávněnost svých požadavků i to, proč zákon vnímají jako ne zcela spravedlivý vůči dalším restituentům.

ČSSD a ANO usilují například o možné snížení finančních náhrad za nevydaný majetek nebo inflační doložky k náhradám. ČSSD usiluje také o vyjmutí Pražského hradu z restitucí a omezení účelu, na který mohou být peníze vyplacené církvím použity. Po úterní schůzce je ve hře nově možnost vytvoření vládní pracovní skupiny, která by monitorovala proces vydávání majetku církvím.

Právě dnes jednali prezident Miloš Zeman a pražský arcibiskup Dominik Duka o možné dohodě k církevním restitucím na Pražském hradě, která se má týkat formálního vydání některých nemovitostí a následné směně za jiné. Zeman si v doprovodu Duky prohlédl, jakých objektů by se dohoda týkala, řekl ČTK mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Jednání podle něj budou pokračovat na úrovni pracovních týmů. Smlouva by mohla být hotova do konce roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…