Církve prý falšovaly dokumenty. Vracíme se o sto let zpět, zlobí se Procházková

09.02.2012 21:12

Spisovatelka Lenka Procházková bojuje proti zákonu o církevních restitucích. Podle ní ani o žádné restituce nejde – pouze o dar od státu. Dnes měli možnost ptát se jí diváci pořadu Hyde Park na ČT 24.

Církve prý falšovaly dokumenty. Vracíme se o sto let zpět, zlobí se Procházková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

Procházková rozhodně netvrdí, že by se církvím nemělo nic vracet. „Vracet církvím je možné jen u toho majetku, u nějž máme doklad, že církvi patřil,“ prohlašuje. „Vláda neměla soupis majetku, který patřil církvi k datu 25. února 1948. Takže vracet ano – ale právně správně,“ dodala spisovatelka. Podle ní církve požadují majetek, který jim nepatřil už po pozemkové reformě roku 1919.

Známá hodnota neznámého majetku

„Podpořila mě veřejnost. Už asi dvacet lidí z různých krajů podalo trestní oznámení,“ uvedla Procházková. „Soupis majetku nebyl zveřejněn proto, abychom si to nemohli zkontrolovat. Veřejnost má právo vědět, co z její země bude vydáno jinam,“ myslí si. Podle ní bude mít nad majetky kontrolu Vatikán.

SLEDUJEME téma: miliardy pro církve

„Mám některé důkazy, že církevní archiváři falšovali některé dokumenty,“ obviňuje církev. Spisovatelka kritizovala hlavně fakt, že v Poslanecké sněmovně nešel zákon ani do zemědělského, kulturního ani do rozpočtového výboru. „Tímto zákonem a jeho etikou se vracíme o sto let zpátky,“ říká. „Vadí mi, že známe hodnotu majetku, přestože nevíme, o který zákon se jedná,“ dodala Procházková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…