Církve se od státu odtrhnou za dvacet let, do té doby chtějí živit

25.07.2011 11:44

Církve by se do dvaceti let měly odloučit od státu. Do té doby ale požadují pravidelné dotace. Tato formule je součástí dohody o církevních restitucích.

Církve se od státu odtrhnou za dvacet let, do té doby chtějí živit

„Dohodli jsme se na dvacetiletém přechodném období. Do doby, než stát vyplatí majetek, který předchozí režim zabavil a stát ho bude dále vlastnit, tak bude stát církve spolufinancovat," řekl Právu předseda ekumenické rady Joel Ruml. Poté by se církve měly stát zcela nezávislé na státním rozpočtu.

Církve se už dříve dohodly se státem, že jim část zabraného majetku v hodnotě 75 miliard korun vrátí fyzicky a zbytek doplatí do třiceti let. Církevní odborníci se dohodli na tom, že budou chtít finanční náhradu doplatit do dvaceti let a během této doby by stát ještě přispíval na finanční provoz. Ministerstvo kultury ročně zaplatí církvím 1,4 miliard ročně.

Katolická církev se rozdělí

Zatím ještě není jasné, jak se majetek rozdělí mezi církvemi. Většinu zabraného majetku vlastnila před rokem 1948 katolická církev. Ta se ale zavázala, že se rozdělí s ostatními církvemi.

Celkem církev během komunistického režimu přišla o 181 tisíc hektarů lesů a 72 tisíc hektarů zemědělské půdy.

Čtěte více:

 

 

reklama

autor:

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…