Církve se soudí. Především jim jde o zablokovaný majetek v obcích

13.12.2015 19:31

Asociace krajů eviduje 28 soudních sporů týkajících se vydávání majetků podle zákona o vyrovnání státu s církvemi. Dva spory již rozhodl soud prvního stupně, jeden spor skončil pravomocně rozhodnutím odvolacího soudu. Svaz měst a obcí eviduje 16 žalob. Vyplývá to z poslední čtvrtletní zprávy o církevních restitucích, kterou v pondělí projedná vláda.

Církve se soudí. Především jim jde o zablokovaný majetek v obcích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vesnický kostelík

Církevní společnosti či řády se soudí především o majetek, který je dnes evidován jako obecní – takový podle zákona vydán být nemůže a poskytuje se za něj finanční náhrada. Církve jsou ale v některých případech přesvědčené, že dnešní obecní majetek nepřešel z vlastnictví státu do vlastnictví obcí podle zákona a je v rozporu s blokačním paragrafem, a měl by tedy být stále vlastněn státem. V tom případě by o něj mohly žádat.

Několik takových žalob podal řád maltézských rytířů nebo řád křižovníků s červenou hvězdou. Z 28 sporů evidovaných Asociací krajů je v 15 sporech kromě města Prahy žalovaný i Státní pozemkový úřad, případně Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Druhým úřadem s nejvyšším počtem výzev jsou Lesy ČR. Obdržely 2 248 výzev a dosud jich projednaly 2 159; týkají se 43 098 nemovitých věcí. Lesy ČR uzavřely 1 544 dohod, 1 452 dohod eviduje jako schválených a úřadu zbývá projednat 89 výzev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…