Církve svorně vyzvaly veřejnost, ať kvůli terorismu nepodléhá radikalismu

10.01.2015 16:53

Předseda České biskupské konference Dominik Duka, předseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr a předseda Federace židovských obcí v ČR Petr Papoušek dnes společně vyzvali veřejnost, aby přes hněv na islámské teroristy ve Francii nepodléhala radikalismu.

Církve svorně vyzvaly veřejnost, ať kvůli terorismu nepodléhá radikalismu
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Kardinál Dominik Duka

„Je stále třeba trvat na základních principech otevřené společnosti. Především pak na svobodě projevu, na lidských právech, ale také na vzájemném respektu náboženství a kultur i na hledání cest společného soužití," napsali v prohlášení, které má ČTK k dispozici. Uvedli, že teroristické útoky ve Francii je naplňují hlubokým smutkem a vyjádřili upřímnou soustrast rodinám obětí. „Uvědomujeme si, že tyto činy jsou zoufalým vyústěním hlubších tendencí a bolestí současného dění ve světě," uvedli. V mnoha lidech podle nich mohou tyto a podobné události vyvolat pocit, „že je třeba jednat stejně radikálně, že již padla poslední hranice, poslední morální zábrana".

Tři islámští radikálové v posledních několika dnech terorizovali Francii a jsou odpovědní za smrt celkem 17 lidí a zranění dalších asi 20. Francouzská policie v pátek všechny tři zabila. Severně od Paříže zasáhla proti dvěma útočníkům, kteří ve středu v redakci satirického časopisu Charlie Hebdo zastřelili 12 lidí. Téměř ve stejnou chvíli operovala i v obchodu s košer potravinami na východě metropole, kde jiný ozbrojenec zabil čtyři lidi a další zadržoval.

Na nedělní pochod za národní jednotu přijede do Paříže Merkelová, Cameron, Tusk, ale i Sobotka a Zaorálek

V neděli se v Paříži koná pochod za národní jednotu, účastníci manifestace chtějí vyjádřit úctu obětem teroristického útoku. Přijedou na ni zástupci mnoha zemí světa včetně českého premiéra Bohuslava Sobotky a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Dorazit mají například i německá kancléřka Angela Merkelová, britský premiér David Cameron a vedoucí představitelé EU Donald Tusk a Jean-Claude Juncker.

Česká biskupská konference, v jejímž čele kardinál Duka stojí, je sborem katolických biskupů České republiky. Členy ekumenické rady je řada křesťanských protestantských církví, ale například také pravoslavná církev v českých zemích a starokatolická církev. Federace židovských obcí je zastřešujícím orgánem, sdružujícím v současné době 10 židovských obcí v Čechách a na Moravě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…