Církve už se domáhají více než 70 tisíc pozemků

27.12.2013 18:32

V týdnu od 12. do 19. prosince požádaly církevní společnosti o dalších 815 pozemků a 17 staveb. Přibylo k tomu 75 výzev, celkem jich úřady evidují 3235. Ty se týkají 70 432 pozemků a 881 staveb. Údaje poskytnuté Ministerstvem kultury zveřejnil on-line deník Týden.cz.

Církve už se domáhají více než 70 tisíc pozemků
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce-ilustrační koláž

Církve mají na podání žádostí čas do konce tohoto roku, zatím ale není zřejmé, kdy budou známá konečná čísla shrnující všechny podané žádosti.

Stát eviduje i žádosti o movitý majetek. Národní galerie vydá gotické desky tvořící Vyšebrodský oltář nebo dva obrazy Petra Paula Rubense. Díla ovšem zůstanou v expozicích NG jako zápůjčka.

Vrácení kulturních památek

I některé další příspěvkové organizace dostaly podle informací serveru Týden.cz žádosti od církevních společností. Národní památkový ústav například dostal výzvu k vydání kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, hradu Bouzov, Sázavského kláštera či zámku ve Žďáru nad Sázavou. Olomoucké arcibiskupství požádalo minulý týden o vrácení zámku v Kroměříži, který je zapsán v seznamu UNESCO.

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě asi 75 miliard korun. Kromě toho jim stát také během následujících 30 let vyplatí 59 miliard korun navýšených o inflaci. Současně se budou snižovat státní dotace církvím.

Dohoda s prezidentem Zemanem

Vznikající koaliční vláda chce se zástupci církví ještě jednat o případné změně rozsahu restitucí. Debata se vede i o vydání několika budov na Pražském hradě. Církev vkládá naděje na vyřešení restitucí do dohody s prezidentem Milošem Zemanem, podle které by vydání nemovitostí proběhlo pouze formálně, následně by byly směněny za jiné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…