Církve žádají také o sporný majetek, upozorňuje deník

25.08.2013 9:13

Podávání žádostí o navrácení majetku církvím je v Česku v plném proudu. Podle informací deníku Právo ale církve žádají i o majetek v případech, kde je jejich nárok sporný. Církve si naproti tomu stěžují, že některé úřady proces posuzování žádostí nepřiměřeně zdržují.

Církve žádají také o sporný majetek, upozorňuje deník
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

„Na dopracování nám Lesy ČR vrací velké množství žádostí. Lesům nestačí dokumenty o tom, že stát majetek ukradl, ale chtějí zdokumentovat celý proces krádeže. Což podle nás není v duchu zákona,“ stěžuje si deníku Právo generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Kvůli údajnému zdržování restitučního vypořádání se prý sešel s premiérem Jiřím Rusnokem také kardinál Dominik Duka.

Sporné komunistické referendum

Mluvčí Lesů ČR Josef Svoboda však Holubovu tezi důrazně odmítá. Lesy ČR podle něj nepožadují nic, co by nebylo jasně stanoveno v zákoně. Úřady mohou požadovat celou řadu dokumentů, a pokud je církve nedodají, budou své nároky jen obtížně prokazovat. To se týká např. požadavků Cisterciáckého opatství z Vyššího Brodu. To zasáhla nacistická okupace českých zemí a po jeho osvobození majetek zabavil nově obnovený stát prostřednictvím Benešových dekretů. Cisterciáci se pak o tento majetek soudili se státem až do roku 1948.

V jiných případech zase není nijak snadné dohledat, že majetek nebyl církvi zabaven již v roce 1919. Pokud se církvím nepodaří jasně prokázat, že o majetek přišli až po únoru 1948, nedostanou ho zpět. Na druhé straně platí, že tam, kde to jasně prokážou, majetek na základě zákona obdrží. Stát s církvemi v tomto smyslu uzavřel platné smlouvy. Tato skutečnost poněkud oslabuje předvolební volání komunistů po vypsání referenda o otázce církevních restitucí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…